Dzienna Porcja Warzyw – 20.06.2023

Zapraszamy na publikację

WIĘCEJ INFORMACJI

Dzienna Porcja Warzyw – 02.06.2023

Zapraszamy do publikacji 
 

WIĘCEJ INFORMACJI

Zaprawianie roślin Verimark 200 SC – jak zrobić to dobrze

Zapraszamy na film o zaprawianiu roślin zaprawą Verimark 200 SC prosto z gospodarstwa Pana Krzysztofa Pawlikowskiego.

WIĘCEJ INFORMACJI

Dzienna Porcja Warzyw – 19.05.2023

Po kilku dniach ciepłej pogody spadł deszcz, zapowiadane są kolejne opady. 
Na terenie całej Polski naszym uprawom cebulowym zagrażają choroby grzybowe !!!

WIĘCEJ INFORMACJI

Komunikat warzywniczy PROCAM z 28.04.23

O sytuacji pogodowej i regeneracji roślin.

WIĘCEJ INFORMACJI

Zalecenia dotyczące wiosennej ochrony warzyw

Początek kwietnia dla producentów warzyw zazwyczaj kojarzył się z intensywnymi siewami, sadzeniem czy pierwszymi zabiegami doglebowymi i nawożeniem. Wiosna w tym roku nie rozpieszcza, częste przymrozki oraz opady deszczu oraz śniegu zdecydowanie opóźniają prace polowe. Niemniej jednak siewy cebuli, która jest zdecydowanie na topie w tym sezonie czy też warzyw korzeniowych nabierają tempa. ​W trakcie jest produkcja rozsady warzyw, które od początku wegetacji wymagają ochrony fungicydowej oraz insektycydowej.

WIĘCEJ INFORMACJI

WIOSENNE PRZYGOTOWANIE GLEBY DO UPRAWY WARZYW

Jesień i zima dla większości producentów warzyw to czas wytężonej pracy w magazynach, chłodniach, myjniach czy przechowalniach. W tym okresie zebrane jesienią płody przygotowywane są do sprzedaży. Mimo, ze sprzedaż warzyw trwa  w najlepsze to już myslimy o nowych zasiewach i nasadzeniach. Ceny warzyw w mijajacym sezonie można uznać za zadowalające więc tym bardziej powinniśmy zadbać o jakość, gdyż taklie warzywa zawsze znajdą nabywców niezależnie od koniunktury.

WIĘCEJ INFORMACJI

PRZECHOWALNICTWO WARZYW KORZENIOWYCH - MARCHEW

Kolejne lustracje magazynów warzyw korzeniowych, odsłaniają Nam kondycję marchwi po trudnym, minionym sezonie 2022. Stan korzeni świadczy przede wszystkim o zagrożeniu Połyśnicą marchwianką (od słabego do silnego w zależności od lokalizacji). Uszkodzenia korzeni wywołane przez larwy połyśnicy .przyczyniły się do wtórnych infekcji czynnikami chorobotwórczymi (bakteryjnymi i grzybowymi) , co widać na zdjęciach.
 

WIĘCEJ INFORMACJI

Komunikat Warzywniczy PROCAM z dnia 09.09.2022

Cebula – okres zbiorczy 

Wrzesień to okres zbiorów cebuli - obecnie cebule leżą w rzędach i dosychają na polu. 
W przypadku cebul przeznaczonym na długie przechowywanie przed włożeniem cebuli do przechowalni wykonujemy selekcje negatywną: odrzucamy cebule bączaste, o niezaschniętej i grubej szyjce, z widocznymi objawami chorób oraz uszkodzone.  
 

WIĘCEJ INFORMACJI

Komunikat warzywniczy PROCAM z 05.08.22

Warzywa kapustne: obserwujemy masowy wylot much śmietki kapuścianej Delia radicum Nakładające się pokolenia śmietki II i III pokolenia w różnych stadiach (muchy, jaja oraz larwy) w tym samym czasie wymagają kompleksowego zwalczania i użycia insektycydów o różnych mechanizmach działania.
 

WIĘCEJ INFORMACJI

Ta strona korzysta z ciasteczek (cookies) więcej informacji

Serwis nie zbiera w sposób automatyczny informacji, za wyjątkiem informacji zawartych w plikach cookies, które niezbędne są do rozpoznawania użytkowników, zapamiętywania ustawień, przetrzymywania parametrów sesji, lepszego dopasowania Serwisu do użytkowników. Jeśli zapoznałeś się z tą informacją kliknij ZAMKNIJ

Zamknij