Komunikat warzywniczy PROCAM z dnia 30.06.2020
Okres III dekady czerwca to pełnia wegetacji upraw warzyw i bardzo intensywna aktywność ze strony patogenów.
W warzywach cebulowych duża presja ze strony wciornastka tytoniowca. Na szczypiorze znajdujemy pierwsze symptomy jego żerowania. W pochwach liściowych można zobaczyć zarówno dorosłe osobniki jak i larwy z przewagą tych dorosłych. Na silny atak ze strony tego gatunku narażone są plantacje położone w okolicy zbóż.
WIĘCEJ INFORMACJIKomunikat Warzywniczy PROCAM z dnia 28.04.2022
Siewy cebuli jak i nasadzenia dymki na ukończeniu, zatem czas również na zabieg herbicydami doglebowymi - opisywalismy je we wczesniejszym komunikacie.
WIĘCEJ INFORMACJIALTERNATYWA DLA TRADYCYJNEGO AZOTU W UPRAWIE WARZYW
Uprawa pól i siewy warzyw ruszyły na pełną skalę. Mimo nienajwyższych temperatur oraz braku opadów, przywitaliśmy się z wiosną. Z jednej strony sprzyjające warunki do prac polowych, z drugiej zaś odczuwamy pewien niepokój związany z obecną sytuacją, przekładającą się bezpośrednio na produkcję rolną - w tym warzyw. Sytuacja na rynku nawozowym jest bardzo nieprzewidywalna, informacje o wysokich cenach nawozów prześcigają się z tymi o ich braku dostępności. Firma PROCAM znana jest z wprowadzania na rynek innowacji, ale tylko takich których skuteczność potwierdzona jest kilkuletnimi badaniami. Jednym z takich rozwiązań jest AZOTOPOWER, produkt od Naszego partnera, firmy Bio-Lider. Preparat ten zawiera dwa rodzaje bakterii - Azotobacter i Arthrobacter.Bakterie te redukują azot atmosferyczny do form dostępnych dla rośliny w dawce 15-50 kg/ha.
WIĘCEJ INFORMACJIHerbicydy doglebowe - marchew/pietruszka
Wiosna, przynajmniej ta kalendarzowa jest z nami od kilku dni jednak brak opadów jak i nocne przymrozki w zdecydowanej większości kraju nie pozwalają o sobie zapomnieć. Producenci warzyw gruntowych którzy jak widzimy już z zapałem zaczynają siew, również planują zabiegi herbicydowe doglebowe, by utrzymać plantacje odchwaszczone w pierwszych fazach wzrostu rośliny uprawnej. Jakie mamy dostępne rozwiązania w tym sezonie ?
WIĘCEJ INFORMACJIOkres przed zbiorami oraz zbiory warzyw polowych
Cebula już została zebrana. W technologii przechowalniczej tego warzywa bardzo istotne jest zasychanie szyjek cebuli po wykopaniu oraz nie dopuszczenie do infekcji bakterii, grzybów w materiale przechowywanym.
WIĘCEJ INFORMACJIKomunikat Warzywniczy PROCAM 13 z dnia 31.08.2021
Przed nami główny sezon zbioru rożnych gatunków warzyw, głównie pod jesienne zapotrzebowanie zakładów przetwórczych.
WIĘCEJ INFORMACJIKomunikat Warzywniczy PROCAM z dnia 31.08.2021
Zapraszamy do obejrzenia kolejnego odcinka Komunikatu Warzywniczego od Sławomira Mechackiego z firmy Procam. Dziś porozmawiamy o tym, jak polepszyć plon i jakość warzyw przed zbiorami.
WIĘCEJ INFORMACJIKomunikat warzywniczy Procam z dnia 19.08.2021
Zapraszamy do obejrzenia kolejnego odcinka Komunikatu Warzywniczego od Sławomira Mechackiego z firmy Procam z dnia 19 sierpnia. Dziś porozmawiamy o tym jak należy poprawić jakość warzyw w polu, aby dobrze przechowywały się zimą.
WIĘCEJ INFORMACJIKomunikat Warzywniczy PROCAM z dnia 17.06.2021
Niebezpieczeństwo ze strony szkodników/chorób roślin warzywnych w II dekadzie czerwca.
Rośliny cebulowe (cebula z siewu, cebula z dymki, por)
WIĘCEJ INFORMACJIKomunikat warzywniczy Procam z dnia 16.06.2021
Ochrona herbicydowa w uprawie warzyw zwłaszcza w bieżącym sezonie sprawia wiele problemów. Nierówne wschody i zmienna pogoda zmusza nas do niestandardowych rozwiązań. Więcej informacji w załączonym komunikacie.
WIĘCEJ INFORMACJI