Zaprawianie roślin Verimark 200 SC – jak zrobić to dobrze
Zapraszamy na film o zaprawianiu roślin zaprawą Verimark 200 SC prosto z gospodarstwa Pana Krzysztofa Pawlikowskiego.
WIĘCEJ INFORMACJIDzienna Porcja Warzyw – 19.05.2023
Po kilku dniach ciepłej pogody spadł deszcz, zapowiadane są kolejne opady.
Na terenie całej Polski naszym uprawom cebulowym zagrażają choroby grzybowe !!!
Komunikat warzywniczy PROCAM z 28.04.23
O sytuacji pogodowej i regeneracji roślin.
WIĘCEJ INFORMACJIZalecenia dotyczące wiosennej ochrony warzyw
Początek kwietnia dla producentów warzyw zazwyczaj kojarzył się z intensywnymi siewami, sadzeniem czy pierwszymi zabiegami doglebowymi i nawożeniem. Wiosna w tym roku nie rozpieszcza, częste przymrozki oraz opady deszczu oraz śniegu zdecydowanie opóźniają prace polowe. Niemniej jednak siewy cebuli, która jest zdecydowanie na topie w tym sezonie czy też warzyw korzeniowych nabierają tempa. W trakcie jest produkcja rozsady warzyw, które od początku wegetacji wymagają ochrony fungicydowej oraz insektycydowej.
WIĘCEJ INFORMACJIWIOSENNE PRZYGOTOWANIE GLEBY DO UPRAWY WARZYW
Jesień i zima dla większości producentów warzyw to czas wytężonej pracy w magazynach, chłodniach, myjniach czy przechowalniach. W tym okresie zebrane jesienią płody przygotowywane są do sprzedaży. Mimo, ze sprzedaż warzyw trwa w najlepsze to już myslimy o nowych zasiewach i nasadzeniach. Ceny warzyw w mijajacym sezonie można uznać za zadowalające więc tym bardziej powinniśmy zadbać o jakość, gdyż taklie warzywa zawsze znajdą nabywców niezależnie od koniunktury.
WIĘCEJ INFORMACJIPRZECHOWALNICTWO WARZYW KORZENIOWYCH - MARCHEW
Kolejne lustracje magazynów warzyw korzeniowych, odsłaniają Nam kondycję marchwi po trudnym, minionym sezonie 2022. Stan korzeni świadczy przede wszystkim o zagrożeniu Połyśnicą marchwianką (od słabego do silnego w zależności od lokalizacji). Uszkodzenia korzeni wywołane przez larwy połyśnicy .przyczyniły się do wtórnych infekcji czynnikami chorobotwórczymi (bakteryjnymi i grzybowymi) , co widać na zdjęciach.
Komunikat Warzywniczy PROCAM z dnia 09.09.2022
Cebula – okres zbiorczy
Wrzesień to okres zbiorów cebuli - obecnie cebule leżą w rzędach i dosychają na polu.
W przypadku cebul przeznaczonym na długie przechowywanie przed włożeniem cebuli do przechowalni wykonujemy selekcje negatywną: odrzucamy cebule bączaste, o niezaschniętej i grubej szyjce, z widocznymi objawami chorób oraz uszkodzone.
Komunikat warzywniczy PROCAM z 05.08.22
Warzywa kapustne: obserwujemy masowy wylot much śmietki kapuścianej Delia radicum Nakładające się pokolenia śmietki II i III pokolenia w różnych stadiach (muchy, jaja oraz larwy) w tym samym czasie wymagają kompleksowego zwalczania i użycia insektycydów o różnych mechanizmach działania.
Komunikat warzywniczy PROCAM z dnia 30.06.2020
Okres III dekady czerwca to pełnia wegetacji upraw warzyw i bardzo intensywna aktywność ze strony patogenów.
W warzywach cebulowych duża presja ze strony wciornastka tytoniowca. Na szczypiorze znajdujemy pierwsze symptomy jego żerowania. W pochwach liściowych można zobaczyć zarówno dorosłe osobniki jak i larwy z przewagą tych dorosłych. Na silny atak ze strony tego gatunku narażone są plantacje położone w okolicy zbóż.
WIĘCEJ INFORMACJI