Dzienna Porcja Warzyw – 11.06.2024

W ostatnim czasie modele chorobowe w oparciu o odczyty ze stacji meteo wykazują wysoka presja chorób grzybowych w uprawach warzywniczych. 

Na terenie całego kraju odnotowywane są wysokie zagrożenia ze strony alternariozy,  mączniaka rzekomego oraz stemphylium w uprawch cebuli.
 

WIĘCEJ INFORMACJI

STAN FITOSANITARNY UPRAW WARZYWNYCH WCZESNĄ WIOSNĄ

 

Pierwsza dekada maja to dopiero początek wegetacji w uprawach warzywnych jarych. To nie jest łatwy czas, ze względu na kapryśne warunki atmosferyczne: spadki temperatur nocą (kwietniowe przymrozki przepowiadające zimną Zośkę), mało opadów przy jednoczesnych silnych porywach wiatru, które gwałtownie osuszają glebę. 

WIĘCEJ INFORMACJI

Dzienna Porcja Warzyw – 10. 04.2024

Siewy i nasadzenia warzyw są bardzo zróżnicowane w zależności od regionu kraju. Aura jak do tej pory nie rozpieszczała, ale ostatnie ciepłe dni pokazały świtało w tunelu i  to nie tylko foliowym. Zapraszam na komunikat warzywniczy PROCAM oraz na nasze media społecznościowe gdzie znajdą Państwo aktualne informacje z branży warzywniczej i nie tylko.
 

WIĘCEJ INFORMACJI

STAN FITOSANITARNY WARZYW KOTRZENIOWYCH PO ZBIORACH

Listopad to czas na zbiór późnych odmian warzyw korzeniowych (marchew, seler, pietruszka, buraki).

Termin zbioru, warunki meteorologiczne podczas zbiorów warunkują w dużym stopniu zdrowotność, wigor warzyw podczas ich przechowywania.

WIĘCEJ INFORMACJI

STAN FITOSANITARNY CEBULI Z SIEWU PO SEZONIE 2023

 

Kondycja fitosanitarna cebuli z siewu po sezonie 2023 nie jest zadowalająca.

WIĘCEJ INFORMACJI

Procam Alert: Wizyta na plantacji kapusty – Paweko.

Jesteśmy na plantacji kapusty głowiastej w gospodarstwie Pana Krzysztofa Pawlikowskiego. Dla zapewnienia wysokiego plonu oraz odpowiedniej jakości stosowano produkty Procam min. NhCa Delta, Improover, Adob Ca IDHA oraz pełną ochronę.
 

WIĘCEJ INFORMACJI

Dzienna Porcja Warzyw 21.09.23

Wrzesień roku 2023 jest jednym z cieplejszych w ostatnich latach, cieplejszy jak również z wysoką wilgotnością powietrza. Taki przebieg pogody zdecydowanie sprzyja infekcjom grzybowym warzywach korzeniowych jak i kapustnych. Niedopilnowanie takich zagrożeń w towarze, który chcemy dłużej przechowywać, spowoduje spadek jakości handlowej danego warzywa oraz możliwość właśnie dłuższego przechowywanie.

WIĘCEJ INFORMACJI

DZIENNA PORCJA WARZYW 18 sierpnia 2023

Zapraszamy do zapoznania się. 

WIĘCEJ INFORMACJI

Dzienna porcja warzyw – 2.08.2023

Zapraszamy do zapoznania się. 

WIĘCEJ INFORMACJI

Dzienna porcja warzyw – 13.07.2023

Zapraszamy do zapoznania się 

WIĘCEJ INFORMACJI

Ta strona korzysta z ciasteczek (cookies) więcej informacji

Serwis nie zbiera w sposób automatyczny informacji, za wyjątkiem informacji zawartych w plikach cookies, które niezbędne są do rozpoznawania użytkowników, zapamiętywania ustawień, przetrzymywania parametrów sesji, lepszego dopasowania Serwisu do użytkowników. Jeśli zapoznałeś się z tą informacją kliknij ZAMKNIJ

Zamknij