Początek kwietnia dla producentów warzyw zazwyczaj kojarzył się z intensywnymi siewami, sadzeniem czy pierwszymi zabiegami doglebowymi i nawożeniem. Wiosna w tym roku nie rozpieszcza, częste przymrozki oraz opady deszczu oraz śniegu zdecydowanie opóźniają prace polowe. Niemniej jednak siewy cebuli, która jest zdecydowanie na topie w tym sezonie czy też warzyw korzeniowych nabierają tempa. W trakcie jest produkcja rozsady warzyw, które od początku wegetacji wymagają ochrony fungicydowej oraz insektycydowej.
Zalecenia dotyczące wiosennej ochrony warzyw
Pamiętajmy, że jest to odpowiednia pora na zabezpieczenie siewek przed chorobami wywołującymi zgorzele siewek/ (Phytium, Phytophthora, Fusarium spp., Rhizoctonia spp.). Średnia dobowa temperatura gleby od 1 kwietnia wyniosła 6,70C), wilgotność na poziomie 93%-100%, niskie temperatury sprzyjają wydłużeniu wschodów, a co za tym idzie zwiększa się zagrożenie ze strony patogenów glebowych. Pierwszy etap w ochronie rozsady warzyw kapustnych to zabieg podlewania roślin z dodatkiem produktu Paramon 840 SL /Previcure Energy 840. Dawka 100-150 ml na 100 l wody zastosowana dwukrotnie w odstępie min. 14 dni zapewni ochronę sadzonki przed presją zgorzeli siewek oraz fytoftorozą. Natomiast produkt Proplant 722 SL również stosowany przy podlewaniu roślin w dawce 150 ml/100 l wody zapewni ochroną przed pierwszą infekcją mączniaka rzekomego. Powyższe produkty warto również zastosować w produkcji rozsady takich warzyw jak ogórek, papryka czy sałata.
Tam, gdzie w ubiegłym sezonie kiła kapusty wystąpiła w dużym nasileniu. należy podjąć odpowiednie kroki przed wysadzeniem, albowiem w wyniku rozpadu „galasów”, w ziemi zostało inokulum Plasmophora brassicae.
W pierwszym rzędzie pamiętajmy o profilaktyce -m.in. stosowaniu odmian tolerancyjnych na kiłę kapustnych, których z każdym sezonem przybywa. Należy pamiętać, że odmiany kalafiora czy kapusty z odpornością na kiłę nie dają pełnej odporności a jedynie tolerancję na niektóre szczepy tego grzyba.
Kolejnym nie mniej ważnym aspektem w produkcji rozsady warzyw jest ochrona insektycydowa, zwalczająca szkodniki na rozsadniku oraz po wysadzeniu roślin do gruntu. Młode, drobne sadzonki są szczególnie narażone na uszkodzenia przez szkodniki. Pierwszym i najlepszym wyborem jest produkt Verimark 200 SC. Rośliny zaprawione Verimarkiem wykazują odporność na żerowanie śmietki i innych szkodników do 4-6 tygodni po zaprawieniu, co lepsze wyrównanie, silniejszy wigor i wyższą zdrowotność roślin. Dawka produktu to 15 ml/1000 roślin, ilość wody dozujemy tak aby podlać rośliny, bez przelewania wielodoniczek. Następnie delikatnie samą woda spłukujemy resztki preparatu z roślin aby trafił w strefę korzeniową. Roślinę zaprawiamy maksymalnie 3 dni przed wysadzeniem.
Pomimo zróżnicowanej pogody siewy cebuli, marchwi, pietruszki są w pełni. Za siewem naturalnie wykonywane będą zabiegi herbicydowe o działaniu doglebowym. Z substancji jakie mamy do dyspozycji w tym sezonie w uprawie cebuli to: pendimetalina w produktach Activus 400 SC. oraz Stomp Aqua 455 CS., akloniefen w produkcie Bandur 600 SC. oraz połączenie pendimataliny oraz dimetenamid-P w produkcie Wing P 462,5 EC. Skutecznym rozwiązaniem jest zmniejszenie dawek i połączenie kilku rozwiązań jednocześnie ze względu na inne spektrum zwalczanych chwastów: Bandur z Activusem lub Wing P. Pamiętajmy o dodawaniu produktu Hurricane Soil, który ma za zadanie związać substancję aktywną z wierzchnią warstwą gleby. Tak związana substancja jest mniej podatna promienie słoneczne oraz na ewentualne wpłukanie przy gwałtownych opadach. Zabieg doglebowy wraz z Hurricane Soil pozwala Nam ograniczyć zachwaszczenie wstępne, dając dłuższe okno dla zabiegu herbicydowego nalistnego.
W uprawie warzyw korzeniowych do zabiegów doglebowych również mamy do dyspozycji Bandur 600 SC, oraz Activus 400 SC i Stomp Aqua 455 CS, ale również flurochloridon w produkcie Racer 250 EC, jak również chlomazon min. W produktach Command 480 EC I Reactor Plus 480 EC. Pamiętajmy jednak, że ostatnią substancję czyli chlomazon stosujemy tylko w uprawie marchwi. Podobnie jak w uprawie cebuli tak i w powyższych uprawach najlepiej jest połączyć substancje aktywne np. Bandur z Racerem lub Activusem w dawkach dzielonych. Pamiętajmy również o dodatku Hurricane Soil.
Połączenie zabiegu herbicydowego z nawożeniem, czy to możliwe ? - Tak! Zabieg doglebowy warto jest połączyć z produktami AzotoPower oraz FosfoPower. Są to produkty mikrobiologiczne, dawkowane po 100 g/ha. Azotopower zawiera dwa rodzaje bakterii - Azotobacter i Arthrobacter, bakterie te redukują azot atmosferyczny do form dostępnych dla rośliny, dostarczając w sezonie 25-50 kg azotu/ha. FosfoPower zawiera 7 szczepów dwóch bakterii, które mają za zadanie przetworzyć fosfor zablokowany w glebie do form dostępnych dla roślin w ilości ok 40-45 kg/ha. Podsumowując - w jednym zabiegu zabezpieczamy naszą uprawę przed zachwaszczeniem pierwotnym oraz zapewniamy jej w azot i fosfor, który będzie dostępny stopniowo uwalniany i łatwo dostępny dla roślin uprawnych. Nawożenie mineralne daje jednorazowe strzały składników pokarmowych, produkty bakteryjne zapewniają składniki pokarmowe przez długi czas.
Co się dzieje w uprawach warzyw ozimych (cebula ozima, por) Po odkryciu włókniny z jednej strony szczypior jest trochę „nadszarpnięty”, z drugiej „warunki cieplarniane” pod włókniną stwarzały rozwój patogenów . Ponadto, stres związany zarówno z kapryśną pogodą jak i zabiegami herbicydowymi stwarza duże zagrożenie ze strony Stemphylium vesicatorium. Biorąc to wszystko pod uwagę, już powinniśmy zaplanować pierwszy „zabieg czyszczący” patogeny po zimie , w tym ograniczające Stemphylium. Zwracajmy również uwagę na mączniaka rzekomego, który w ubiegłym sezonie zaatakował bardzo wcześnie , bo 19 kwietnia (Centralna Polska). Obecnie nigdzie nie ma zagrożenia mączniakiem rzekomym [wykres nr 1]
Dobrym rozwiązaniem w celu regeneracji szczypioru będzie zastosowanie ImPROvera 0,5-1l/ha w mieszaninie z ProHorti Plus P. Wjeżdżając w pole z biostymulacją i dokarmianiem należy zastosować w zależności od presji chorób azoksystrobine w postaci Azoksar Super 250 SC 0,8 i/ha lub Signum 33 WG 1kg/ha.
Wykres nr 1 – model chorobowy infekcji Maczniakiem rzekomym