INSEKTYCYD w formie koncentratu zawiesiny olejowej do rozcieńczania wodą (OD), o działaniu kontaktowym i żołądkowym. Na roślinie działa wgłębnie oraz translaminarnie. Paraliż owadów następuje w ciągu kilku godzin i objawia się zahamowaniem ruchu i żerowania szkodnika. Ostateczny efekt działania widoczny jest po 3-6 dniach od zabiegu. Substancja czynna cyjantraniliprol należy do grupy IRAC 28.
BENEVIA 100 OD
Zawartość substancji czynnej:
cyjanotraniliprol (związek z grupy antranilowych diamidów) – 100 g/l (10,26%)
STOSOWANIE ŚRODKA
Ziemniak
Stonka ziemniaczana
Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 125 ml/ha.
Termin stosowania: od fazy dwóch liści do fazy, gdy widoczne są pierwsze jagody (BBCH 12 - 70).
Zabieg wykonać po wystąpieniu szkodnika, w czasie składania jaj oraz wylęgu pierwszych larw.
Zalecana ilość wody: 300-600 l/ha.
Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.
Odstęp między zabiegami: co najmniej 7 dni
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 2
Cebula uprawiana z dymki, cebula uprawiana z siewu, cebula uprawiana na szczypior, czosnek, szalotka, szczypiorek
Wciornastki
Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 750 ml/ha.
Termin stosowania: od fazy dwóch liści do początku fazy dojrzałości zbiorczej (BBCH 12 - 80).
Zabieg wykonać po wystąpieniu szkodnika w czasie składania jaj oraz wylęgu pierwszych larw.
Zalecana ilość wody: 200-800 l/ha.
Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.
Odstęp między zabiegami: co najmniej 7 dni
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 2 (z uwzględnieniem zabiegów wskazanych w dalszej części etykiety)
Marchew, pietruszka, pasternak, seler korzeniowy
Połyśnica marchwianka
Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 750 ml/ha.
Termin stosowania: od fazy pierwszego liścia do końca fazy dojrzewania nasion (BBCH 11 - 89).
Zabieg wykonać po wystąpieniu szkodnika, w czasie wylotu pierwszych muchówek.
Zalecana ilość wody: 300-1000 l/ha.
Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.
Odstęp między zabiegami: co najmniej 10 dni
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 2 (z uwzględnieniem zabiegów wskazanych w dalszej części etykiety).
Kapusta głowiasta biała, kapusta głowiasta czerwona, brokuł, kalafior, kapusta brukselska
Piętnówka kapustnica, tantniś krzyżowiaczek, bielinki
Maksymalna dawka dla jednorazowego zastosowania: 500 ml/ha.
Zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 400-500 ml/ha.
Termin stosowania: od fazy drugiego liścia właściwego do końca fazy dojrzałości zbiorczej (BBCH 12 - 49). Zabieg wykonać po wystąpieniu szkodnika w czasie składania jaj oraz wylęgu pierwszych larw.
Zalecana ilość wody: 300-800 l/ha.
Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.
Śmietka kapuściana
Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 750 ml/ha.
Termin stosowania: od fazy drugiego liścia właściwego do końca fazy dojrzałości zbiorczej (BBCH 12 - 49). Zabieg wykonać po wystąpieniu szkodnika w czasie wylotu pierwszych muchówek.
Zalecana ilość wody: 300-800 l/ha.
Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.
Odstęp między zabiegami: co najmniej 7 dni
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 2 (z uwzględnieniem zabiegów wskazanych w dalszej części etykiety)
Truskawka
Kwieciak malinowiec
Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 750 ml/ha.
Termin stosowania: od fazy drugiego liścia do fazy dojrzałości zbiorczej (BBCH 12 - 89). Zabieg wykonać po wystąpieniu szkodnika w czasie wylotu chrząszczy.
Zalecana ilość wody: 300-1000 l/ha.
Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.
Odstęp między zabiegami: co najmniej 7 dni
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 2 (z uwzględnieniem zabiegów wskazanych w dalszej części etykiety)
Informujemy, że publikowane na stronach niniejszego serwisu treści mają wyłącznie charakter informacyjny. W celu zapoznania się ze szczegółowymi informacjami na temat produktów i ich stosowania, prosimy o zapoznanie się z etykietą środka ochrony roślin.
Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu. Zwróć uwagę na zwroty wskazujące na rodzaj zagrożenia oraz przestrzegaj zasad bezpieczeństwa zamieszczonych na etykiecie.