To enzymatyczny koncentrat peptydów i 16 najważniejszych dla roślin L-aminokwasów. Powstaje w procesie hydrolizy enzymatycznej kolagenu, który umożliwia uzyskanie wysokiej koncentracji biologicznie aktywnych polipeptydów, peptydów i aminokwasów. Systematycznie stosowany zwiększa produktywność roślin.
NaturalCrop SL
Główne korzyści
Skład
Właściwości fizyko-chemiczne
Optymalne pH |
5-6 |
Niskie zasolenie |
0,6-0,8 dS/m |
Wysoka gęstość |
1,21 kg/dm³ |
Wysoka lepkość |
184 cP |
NaturalCrop SL wytwarzany jest w procesie hydrolizy enzymatycznej, która zapewnia:
- Wysoką zawartość L-aminokwasów
- Powtarzalny skład
- Lepszą efektywność produktu
- Brak ryzyka fitotoksyczności dla roślin

Skuteczne i wielofunkcyjne działanie NaturalCrop SL:
Poprawia przyswajanie makro- i mikroelementów
- Zawiera aminokwasy chelatujące: GLY, GLU, HIS, LYS
- Przyspiesza wnikanie Ca, Mg, Fe, Mn, Cu, Zn, B do tkanek roślinnych
- Poprawia stan odżywienia roślin (już 6 godzin po aplikacji)
- Zwiększa przyswajalność mikroelementów w niekorzystnym pH cieczy roboczej
Zwiększa efektywność zabiegów ochronnych
- Zapobiega wystąpieniu fitotoksyczności na roślinach w przypadku stosowania np. herbicydów powschodowych
- Poprawia skuteczność fungi- i insektycydów
Biostymuluje i odżywia
- Wspiera budowę białka
- Stymuluje regenerację roślin
- Dostarcza łatwo przyswajalny azot aminowy
Wydłuża zwilżenie liścia
- Poprawia wchłanianie aplikowanych ŚOR oraz nawozów - tworzy półprzepuszczalną powłokę, która spowalnia odparowywanie wody
- Ogranicza straty stosowanych ŚOR i nawozów poprzez zmniejszenie spływania i parowania cieczy roboczej
- Zwiększa przyczepność i poprawia pokrycie roślin cieczą roboczą (wysoka lepkość 184 cP)
Niska i efektywna dawka:
Uprawa |
Dawka standardowa |
Dawka interwencyjna |
Uprawy warzywne |
||
Kalafior, brokuł, kapusta |
1-1,5 l/ha |
1,5-3 l/ha |
Cebula |
1-1,5 l/ha |
1,5-3 l/ha |
Marchew, pietruszka |
1-1,5 l/ha |
1,5-3 l/ha |
Fasola |
1-1,5 l/ha |
1,5-3 l/ha |
Papryka, pomidor, ogórek |
1-1,5 l/ha |
1,5-3 l/ha |
Uprawy sadownicze |
||
Jabłoń, grusza |
1-1,5 l/ha |
1,5-3 l/ha |
Wiśnia, czereśnia, śliwa |
1-1,5 l/ha |
1,5-3 l/ha |
Borówka, malina |
1-1,5 l/ha |
1,5-3 l/ha |
Truskawka |
1-1,5 l/ha |
1,5-3 l/ha |