Cebula – okres zbiorczy Wrzesień to okres zbiorów cebuli - obecnie cebule leżą w rzędach i dosychają na polu.
W przypadku cebul przeznaczonym na długie przechowywanie przed włożeniem cebuli do przechowalni wykonujemy selekcje negatywną: odrzucamy cebule bączaste, o niezaschniętej i grubej szyjce, z widocznymi objawami chorób oraz uszkodzone.
Komunikat Warzywniczy PROCAM z dnia 09.09.2022
Cebula ozima jest wysiana. Ochronę herbicydową powinniśmy zacząć od glifosatu w dawce 2-3 l/ha, bezpośrednio przed wschodami. Następnie w fazie BBCH12, czyli od drugiego liścia dobrym rozwiązaniem jest zastosowanie Bandur 600 SC w dawce 0,3 l/ha + Stomp Aqua 455 CS 0,5 l/ha + Boxer 800 EC 1 l/ha. Kolejne substancje czynne dobieramy odpowiednio do zachwaszczenia.
Marchew - okres przed zbiorczy
Połowa września ti. okres ostatnich zabiegów przed zbiorami. Przede wszystkim skupiamy się na ochronie korzeni przed chorobami przechowalniczymi oraz ograniczamy straty spowodowane żerowaniem szkodników. Teraz jest ostatni dzwonek na wykonanie zabiegu przeciwko bawełnicy topolowo-marchwianej.Do połowy września obserwujemy największy przyrost jej liczebności, która w optymalnych warunkach namnaża się bardzo intensywnie. Z tego powodu rekomendujemy ostatni zabieg ochronny marchwi odmian późnych przeciwko temu gatunkowi szkodnika. Znakomicie zdaje egzamin produkt Movento 100 SC w dawce 0,75 l/ha + Hurricane Pro + w stężeniu 0,5 %
Marchew zwłaszcza na długie przechowywanie jest narażona na choroby zarówno bakteryjne
wywołujące mokre zgniliznę korzeni jak i grzybowe ((Botrytis cinerea – szara pleśń; Sclerotinia sclerotiorum - zgnilizna twardzikowa; Alternaria spp. – alternarioza, Czarna plamistość marchwi (Rhexocercosporium carotae). W tym roku warunki sprzyjają silnej presji ze strony alternariozy naci (Alternaria daucii). Spore trap wyłapuje codziennie zarodniki alternarii.
Rekomendujemy więc ostatni zabieg zwalczający ten gatunek grzyba eliminując do minimum inokulum. Zarodniki spływając do strefy korzeniowej są w konsekwencji przyczyną alternariozy korzenia marchwi, objawiające się lekko zapadniętymi czarnymi plamami korzenia podczas przechowywania. Ponadto, co roku od kilku lat duży procent strat przechowalniczych wywołane jest infekcją przez zgniliznę twardzikową (Sclerotinia sclerotiorum) i szarą pleśnią (Botrytis cinerea). Oba te gatunki pokrywają dużą powierzchnie korzeni grzybnią z czasem z tworzącymi się sklerotami. Chcąc zabezpieczyć marchew zalecamy zabieg produkt LUNA EXPERIENCE 400 SC w dawce 0,75 l/ha lub DAGONIS 2 l/ha. Duże dobowe różnice temperatur, różnice wilgotności oraz nagromadzenie się azotanów sprzyja pękaniu korzeni marchwi. Taki produkt nie jest handlowy i jest narażony na infekcje bakteryjne i grzybowe. Aby ograniczyć pękanie marchwi zalecamy produkty zawierające miedź i mangan w postaci chelatów, które wspierają redukcje pozostałości azotanów. IDHA, który zawiera 10 % wapnia w postaci chelatu IDHA, który można bezkarnie mieszać niemal ze wszystkimi pestycydami.
Warzywa kapustne, późne odmiany kapusty głowiastej, kalafiora, brokułau oraz brukselki.
W m-cu wrześniu wysoka wilgotność i temperatura powyżej około 20 C sprzyja silnej presji ze strony bakterioz (Xenthomonas spp., Pseudomonas spp) powodujących masowe gnicie główek i róż. Sprawdzonym sposobem jest zabieg preparatem miedziowym w postaci tlenochlorku miedzi w dawce 2-2,5 kg/ha (Magic Miedź 50 lub Miedź Extra 50 WP) lub nadtlenkiem wodoru stabilizowanym srebrem w 1-2% stężeniu ze zwiększoną ilością cieczy roboczej. Skutecznym rozwiązaniem w ograniczaniu bakterioz jest zastosowanie formułowanego mrówczanu wapnia ProHorti mrówCa 2 l/ha.
Susza hydrologiczna i atmosferyczna w mijającym sezonie przyczynia się do deficytu wapnia w roślinach wywołanego niedostatecznym pobieraniem wapnia przez rośliny. Objawia się to licznymi zaburzeniami fizjologicznymi.
Tipburn jest jednym z nich, dlatego zalecamy systematycznie zaopatrzenie naszych upraw kapustnych w Wapń a więc wspomniach już produktów PASP Ca 3-4 kg/ha, Adob Ca IDHA ok 1 kg/ha lub ProHorti mrówCa 2 l/ha.
Nadal walczymy z mączlikiem warzywnym, który towarzyszy do samego zbioru uprawom kapustnym.
Duże jego nasilenie powoduje wtórnie infekcję grzybami sadzakowymi, które nie tylko szpecą ale powodują znaczne straty w plonie i jego jakości.
Późnym odmianom może jeszcze dokuczyć III pokolenie śmietki kapuścianej, która wgryzając się wgłąb róż powoduje masowe straty. Śmietkę i mączlika, a także całą gamę gąsienic możemy zwalczać stosujac preparat Benevia 100 OD – 7 dni karencji.
Polecanym rozwiązaniem do zwalczania gąsienic II pokolenia piętnówki jest zbieg preparatem CORAGEN 200 SC w dawce 175 ml/ha + Hurricane Pro w stężeniu 0,05 %. W przypadku warzyw jesiennych ważny jest okres karencji, który w przypadku Coragenu wynosi tylko 1 dzień.
Nie zapominajmy, że okres IX i X to czas dla ślimaków, które mogą powodować duże ubytki taknki liściowej oraz dodatkowo zanieczyszczają rośliny swoimi odchodami i pozostawionym zaschniętym śluzem.
Anna Pękalska, Doradca ds. warzyw
Michał Karpiński, Specjalista ds. warzyw