Warzywa kapustne: obserwujemy masowy wylot much śmietki kapuścianej Delia radicum Nakładające się pokolenia śmietki II i III pokolenia w różnych stadiach (muchy, jaja oraz larwy) w tym samym czasie wymagają kompleksowego zwalczania i użycia insektycydów o różnych mechanizmach działania.
Komunikat warzywniczy PROCAM z 05.08.22
W odmianach późnych, w fazie zawiązywania główek obserwujemy pojaw chrząszcza chowacza brukwiaczka, który uszkadzając stożki wzrostu prowadzi do zaniku główek lub pojawiania się wielu małych, a tym samym do spadku plonu.
Pomimo bardzo niskiego zagrożenria od kilku lat ze strony larw bielinka rzepnika i kapustnika oraz piętnówki zwracajmy w tym okresie na w/w gatunki.
Mączlik warzywny, mszyca kapuściana nadal utrzymują się na wysokim poziomie. Obserwujemy naloty kolejnych pokoleń.
Zwracajmy szczególna uwagę na wciornastka tytoniowca - załamywanie się szczypioru cebuli powoduje przelatywanie na innyc żywicieli m.in.na rośliny kapustne. Rośliny z objawami uszkodzeń oprócz oszpeceń gorzej się przechowują.
Od 24 lipca modele chorobowe rejestrują nasilenie ze strony suchej zgnilizny (Phoma linguam). Silną presję infekcji potwerdzają również badania ze spor traps – na kliszy obserwujemy rożne formy grzyba Phoma linguam, w tym liczne zarodniki grzyba.
Niezawodnym partnerem w zwalczaniu mszyc oraz chowaczy w uprawach warzyw kapustnych jest mieszanina produktów opartych acetamiprydzie oraz cypermetrynie. Do zabiegu warto jest dodać Siltac EC, który fizyczną metodą zwalczania szkodników wspomaga działanie substancji chemicznych. Siltac również wyróżnia się wysoką skutecznością w zwalczaniu wciorniastka tytoniowca.
Śmietkę, bielinka rzepnika i kapustnika oraz piętnówki znakomicie ogranicza Benevia 100 OD.
Przechodząc do zwalczania zagrożeń fungucydowych znakomitą mieszaniną jest połączenia azoksystrobiny (Azarius Pro 250 EC – rejestracja w kapuście głowiastej, pekińskiej, cebuli, marchwi, pomidorze, porze, slerze, papryce, fasoli) z difenokonazolem (Valor 250 EC – rejestracja w marchwi, pietruszce, selerze, pasternaku, buraku ćwikłowym) która zwalcza nam gro chorób grzybowych w warzywach kapustnych.
Pamiętajmy również o alternariozie i bakteriozach – bowiem wysokie temperatury w parze z wilgotnością sprzyja rzozprzestrzenianiu się w/w chorób
Marchew: Od połowy lipca przez okres 4 tygodni monitorujemy wylot II pokolenia połyśnicy marchwianki. Pamiętajmy, że już 1 mucha złapana w przeciągu 2 dni jest sygnałem do wykonania zabiegu za 5-7 dni od momentu obecności na tablicy. W Centralnej Polsce 1 sztukę zanotowaliśmy 3 sierpnia. Zapobiegawczo w zwalczaniu połyśnicy stosujemy produkty oparte na deltametrynie min. DEKA 2,5 EC oraz Decis Mega 50 EW. W przypadku wystąpienia szkodnika interwencyjnie do dyspozycji mamy produkty BENEVIA 100 OD oraz Movento 100 S.C.
Faza wzrostu korzenia to okres krytyczny dla alternariozy naci oraz mączniaka prawdziwego. Ostaniosilną infekcję Alternaria spp. zanotowano 31 lipca, wysiew zarodników 20:00-23:00. W ograniczyniu zagrożeń wynykających z powyższych agrogafagów bardzo dobrze sprawdzi się np. Signum 33 WG oraz Dagonis.
Cebula: Okres załamywania szczypioru to dobry moment do zabiegów przed zbiorczych pod kątem zgnilizny szyjki (Botrytis spp.), alternariozy oraz mączniaka rzekomego, które mają nie bagatelny wpływ na zdrowotność cebul. Pierwszym wyborem w walce z tymi chorobami powinni być Fandango 200 EC, które również znakomicie przygotowywuwuje cebulę do przechowywania.
Cebula z przeznaczeniem na przechowywanie powinna być zabezpieczana również przed wciornastkiem tytoniowcem, który wewnątrz łusek cebul trafia do przechowalni. Tutaj z pomocą przychodzą takie substancje jak acetamipryd w połączniu z deltametryną oraz Siltakiem. Nie zapominajmy o dedykowanym rozwiązaniu do zwalczania wciornastków w cebuli jakim jest Spintor 240EC oraz Sperat 480 EC.
Pamiętajmy również we wszystkich rodzajach warzyw gruntowych o nawożeniu wapniem. Pierwiastek ten wpływa na sztywność i stabilizację ścianek komórkowych oraz ograniczenie chorób przechowalniczych. W ofercie PROCAM znajdują się takie produkty jak PASP Ca – używamy tego rozwiązania gdy chce my dodatkowo stymulować wzrost wegetatywny oraz dostarczyć podstawowe mikroelementy, dawka 3-4 kg/ha. Kolejnym produktem jest chelat wapnia Adob Ca IDHA, który zawiera 10 % wapnia w postaci schelatowanej IDHA, dawka ok 1 kg/ha. Największą zaletą produktu obok wysokiej przyswajalności wapnia jest możliwość bezkarnego mieszania z pestycydami. Tam gdzie występują problemy z bakteriozami stosujemy formułowany mrówczan wapnia ProHorti mrówCa 2 l/ha.
Anna Pękalska
Doradca ds. warzyw
Michał Karpiński
Główny specjalista ds. warzyw