Jesień i zima dla większości producentów warzyw to czas wytężonej pracy w magazynach, chłodniach, myjniach czy przechowalniach. W tym okresie zebrane jesienią płody przygotowywane są do sprzedaży. Mimo, ze sprzedaż warzyw trwa w najlepsze to już myslimy o nowych zasiewach i nasadzeniach. Ceny warzyw w mijajacym sezonie można uznać za zadowalające więc tym bardziej powinniśmy zadbać o jakość, gdyż taklie warzywa zawsze znajdą nabywców niezależnie od koniunktury.
WIOSENNE PRZYGOTOWANIE GLEBY DO UPRAWY WARZYW
Początek marca przywitał nas aurą wilgotną i chłodną, mimo to za chwilę wjedziemy w pole aby przygotować stanowiska pod nasze uprawy.
Czynnikiem wpływajacym na sukces uprawy jest odczyn gleby oraz poziom dostępnego wapnia. Najlepsze wykorzystanie mikro i makro składników przez rośliny odbywa się przy ph 6-7, co pokazuje poniższy wykres:
Stosując produkty wapniowe tuż przed siewem lub sadzeniem roślin należy zwracać uwagę na reaktywność oraz na wiek wapna. Młodsze wapno charakteryzuje się szybkim działniem. Zalecamy produkty AtriGran Pro oraz Calhumus Extra. Wapno granulowane AtriGran Pro to węglan wapnia zawierający ok 40 % tlenku wapnia, magnez oraz cynk. Calhumus Extra to stosunkowo młody węglan wapnia w skład którego wchodzi 39 % tlenku wapnia oraz 8 % kwasów humusowych. Kwasy te odpowiadają min. za tworzenie próchnicy, gromadzenie wody, krótko mówiąc podnoszą żyzność gleby. Koszt kwasów humusowych jest bardzo wysoki, w produkcie Calhumus Extra otrzymujemy je w cenie produktu wapniowego.
Planując nawożenie upraw należy najpierw doprowadzić stanowisko do odpowiedniego pH, a potem dopiero uzupełniać pozostałe składniki. W czasach wysokich cen nawozów należy szczególnie pracować nad wykorzystaniem potencjału środowiska poprzez wapnowanie oraz stosowanie rozwiązań bakteryjnych wiążących azot z powietrza – AzotoPower oraz wykorzystujących uwsteczniony fosfor w glebie – FosfoPower.. Pierwszy produkt wprowadza bakterie Azotobacter i Arthrobacter które wiążą azot atmosferyczny i udostępniają go roślinom. Dzięki produktowi AzotoPower możemy uzyskać ok 25-40 kg azotu/ha, co potwierdzają wyniki wielu doświadczeń. FosfoPower jest to produkt, który przekształca uwsteczniony fosfor zawarty w glebie do form możliwych do pobrania przez roślinę. Bakterie zawarte w FosfoPower są w stanie uzyskać nawet 45 kg fosforu na hektar. Wyróżniającą cechąpowyższych produktów jest ich sprawdzona jakość oraz bardzo wysokie stężenie bakterii.
Wyniki ze stosowania produktu AzotoPower oraz FosfoPower w uprawie wczesnych warzyw potwierdzają stymulujące działanie bakterii na wzrost, co wpływa na przyspieszenie zbiorów o kilka dniu. W uprawach warzyw o długim okresie wegetacji nie zaobserwowaliśmy istotnych zmian związanych z okresem wegetacji, tutaj zaobserwowaliśmy zdecydowanie wyższe plony.
Preparaty biologiczne pomagają zmniejszyć koszt nawożenia posypowego i są doskonałym jego uzupełnieniem. Stosując preparat AzotoPower należy w bilansie nawozowym zmniejszyć ilość azotu o ok 30-40 kg/ha, a stosując FosfoPower należy zmniejszyć ilość fosforu o ok 40 kg P2O5/ha. Seria nawozów Prosan to produkty organiczne, które dostarczają makro i mikroelementów oraz zwiększają zawartość próchnicy w glebie. Podnoszą przyswajalność składników pokarmowych oraz dostarczają bezchlorkowych form potasu.
Zdrowa gleba oraz zdrowy materiał siewny/nasadzeniowy to jeden z głównych elementów zrównoważonego rolnictwa. Kiedy gleba nagrzeje się do temperatury co najmniej 120C , możemy pobrać próbki gleby pod kątem obecności nicieni – pasożytów roślin uprawnych.
Próbę wielkości 1,5 litra należy pobrać losowo z pola o powierzchni 1,0 ha z różnych miejsc.
Pobraną próbę oznaczamy w sposób umożliwiający identyfikacje, której części pola dotyczy. Najlepiej oznaczamy markerem wodo odpornym. Nie wrzucamy karteczek do środka próby, często ulegają zniszczeniu !!!
Wczesna identyfikacja nicieni fitofagów umożliwia producentom zastosowanie zabiegów profilaktycznych lub zastosowanie odpowiedniego zmianowania.
Zdrowy materiał siewny/nasadzeniowy
Intensywna uprawa warzyw cebulowych sprzyja występowaniu niszczyka zjadliwego (ditylenchus dipsaci), który do nie dawna miał status organizmu podlegającego obowiązkowi zwalczania w materiale siewnym i nasadzeniowym. Obecnie podlega kategorii „ regulowany agrofag nie kwarantannowy”. Oznacza to, że producenci materiału siewnego i nasadzeniowego mają obowiązek dbać o to, żeby wyprodukowany materiał przeznaczony do obrotu był wolny od niszczyka zjadliwego. Jeśli produkują nasiona lub materiał nasadzeniowy na własne potrzeby, również we własnym interesie powinni zadbać o higienę fitosanitarną. Niszczyk zjadliwy powoduje bardzo poważne straty gospodarcze, jeśli występuje w materiale rozmnożeniowym (ząbki czosnku, cebula dymka). Wysadzenie takiego materiału skutkuje masowym gniciem upraw cebulowych oraz rozprzestrzenieniem tego gatunku na kolejne pola.
ZDROWY MATERIAŁ SIEWNY
Zakup zdrowego, kwalifikowanego materiału siewnego gwarantuje wysoki potencjał plonotwórczy danej uprawy. Pamiętajmy, że zarówno na powierzchni nasion jak i w nasionach przenoszą się groźne dla danej uprawy agrofagi (szkodniki, choroby) . Poza tym określenie zdolności kiełkowania i energii kiełkowania są ważnymi parametrami. W miarę zmniejszania się zdolności kiełkowania należy zwiększać ilość wysiewanych nasion, co sprawia, że koszt nasion na hektar wzrasta. Energia kiełkowania mówi nam o „żywotności” nasion i jest ona szczególnie istotna, gdy wysiewamy nasiona w trudnych warunkach oraz gdy szczególnie zależy nam na wyrównaniu i wczesności
DO ZAPOZNANIA SIĘ Z GAMĄ PRODUKTÓW WBOGACAJĄCYCH GLEBĘ I NIE TYLKO ZAPRASZAM DO DORADCÓW PROCAM.