Komunikat sadowniczy i jagodowy PROCAM z 23.09.2021

Obecnie jesteśmy na etapie zbiorów jabłek. Mimo, iż rok jest opóźniony, to badania dojrzałości owoców wskazują, że coraz więcej mamy już odmian do zbioru. Na pewno oprócz odmian z grupy ‘Gala’ powinny się kończyć zbiory odmiany ‘Rubin’. Bardzo szybko dojrzewa cała grupa ‘Jonagold’ w tym oczywiście ‘Red Jonaprince’. ‘Golden Delicious’ także będzie możliwy do zbioru lada moment. W filmie także o tym jak zaoszczędzić na nawożeniu doglebowym w przyszłym sezonie biorąc pod uwagę, że nawozy cały czas drożeją, a owoce jeszcze nie. Zakończenie sezonu powinno być oparte o wsparcie dolistne: azotem, cynkiem, borem i miedzią, a dlaczego – odpowiedź w komunikacie.

WIĘCEJ INFORMACJI

Komunikat sadowniczy PROCAM 18 z 09.09.2021

W obecnym czasie najważniejsze jest przedzbiorcze zabezpieczenie owoców przed przechowalniczymi chorobami grzybowymi i przed chorobami fizjologicznymi. Z tego powodu trzeba nadal stosować nawożenie wapniowe w formie oprysku na owoce i odpowiednio dobrane fungicydy uwzględniające okresy karencji. Zapraszamy do wysłuchaniu komunikaty w którym oprócz powyższych informacji dowiedzieć można się jak wygląda dojrzałość zbiorcza jabłek, oraz co może być powodem marszczenia się śliwek.

WIĘCEJ INFORMACJI

Komunikat jagodowy PROCAM z 26/27 sierpnia 2021

Plantacje truskawek często stoją w wodzie – warto ograniczać rozprzestrzenianie się w tym czasie chorób odglebowych.

WIĘCEJ INFORMACJI

Komunikat sadowniczy PROCAM 17 z 26 08 2021

Nawożenie wapniowe sadów owocujących jest nadal jednym z najważniejszych obowiązków. Choroby fizjologiczne czasem potrafią czynić większe szkody niż typowe choroby patogeniczne. Przykładem może być ukazująca się właśnie w sadach jabłoniowych gorzka plamistość podskórna.

WIĘCEJ INFORMACJI

Komunikat Sadowniczy PROCAM z dnia 16.08.2021

Na obecnym etapie nawożenie wapniowe sadów owocujących jest jednym z najważniejszych obowiązków. Poniższy komunikat ma być podpowiedzią w ustalaniu Państwa własnych koncepcji pasujących do realnej sytuacji. Należy pamiętać, że choroby fizjologiczne czasem potrafią czynić większe szkody niż typowe choroby patogeniczne. Przykładem może być gorzka plamistość podskórna.

WIĘCEJ INFORMACJI

Komunikat sadowniczy PROCAM 16 z 13.08.2021

W komunikacie przypominamy jakie zabiegi należy wykonać w jabłoniach, gruszach i śliwach w okresie przedzbiorczym, a także jakie zabiegi są wskazane w uprawach po zbiorach owoców w gatunkach drzew pestkowych. Przedstawiamy także lustracyjne obserwacje dotyczące chorób i szkodników, ale także występowania wspierających nas drapieżców.

WIĘCEJ INFORMACJI

Komunikat Jagodowy PROCAM 14 z 06.08 2021

Wiele gatunków jagodowych a czasem tylko ich odmian zakończyło już owocowanie. Do tych roślin należy większość truskawek, malin letnich, agrestu i porzeczek. Po zbiorach jest czas na wycinanie pędów (w malinach i porzeczkach), wykonanie nawożenia NPK lub wapnowania, a także na pozbiorcze zabiegi owadobójcze i grzybobójcze. W malinach jesiennych należy dbać o pozakorzeniowe nawożenie wapniem i właściwą ochronę kwiatów i owoców. Zapraszamy do wysłuchania załączonego komunikatu.

WIĘCEJ INFORMACJI

Komunikat sadowniczy PROCAM 15 z 29.07.2021

Nawożenie dolistne jabłoni w sadach z owocami to na ten czas priorytet. Nie wolno jednak zapominać o ochronie. O t co dzieje się w sadach w załączonym komunikacie.

WIĘCEJ INFORMACJI

Komunikat Jagodowy PROCAM 13 z 08.07.2021

W aktualnym komunikacie o zwalczaniu muszki plamoskrzydłej Drosophila suzukii. W komunikacie także o pozostałych zabiegach ochroniarskich, agrotechnicznych i nawożeniowych które warto wykonać w uprawie roślin jagodowych.

WIĘCEJ INFORMACJI

Komunikat sadowniczy PROCAM 14 z 06.07.2021

Dalej widzimy dużą presję ze strony szkodników. Cały czas dyżurnie latają niektóre zwójki, aktywne są liczne mszyce w tym bawełnica korówka, ale niewidoczne gołym okiem pordzewiacze wysysają soki z liści i jeśli nie zostaną zwalczone, to będą powodować ordzawianie się owoców. O czym jeszcze? Proszę, Sami posłuchajcie.

WIĘCEJ INFORMACJI

Ta strona korzysta z ciasteczek (cookies) więcej informacji

Serwis nie zbiera w sposób automatyczny informacji, za wyjątkiem informacji zawartych w plikach cookies, które niezbędne są do rozpoznawania użytkowników, zapamiętywania ustawień, przetrzymywania parametrów sesji, lepszego dopasowania Serwisu do użytkowników. Jeśli zapoznałeś się z tą informacją kliknij ZAMKNIJ

Zamknij