Kolejne lustracje magazynów warzyw korzeniowych, odsłaniają Nam kondycję marchwi po trudnym, minionym sezonie 2022. Stan korzeni świadczy przede wszystkim o zagrożeniu Połyśnicą marchwianką (od słabego do silnego w zależności od lokalizacji). Uszkodzenia korzeni wywołane przez larwy połyśnicy .przyczyniły się do wtórnych infekcji czynnikami chorobotwórczymi (bakteryjnymi i grzybowymi) , co widać na zdjęciach.
PRZECHOWALNICTWO WARZYW KORZENIOWYCH - MARCHEW
W ostatnich latach marchew przeznaczona na długie przechowywanie narażona jest na porażenie grzybem Rhexocercosporidium carotae wywołującym Czarną plamistość korzeni marchwi. Długie przechowywanie w niskich temperaturach stymuluje rozwój tego gatunku grzyba. Od 2012 roku pojawia się częściej w magazynach niż Zgnilizna twardzikowa (Sclerotinia sclerotiorum), czy Szara pleśń (Botrytis cinerea). To pokazuje, jak ważna jest profilaktyka już od wczesnego etapu wegetacji. Bowiem pierwotnie grzyb infekuje korzenie z gleby, a w okresie wegetacji rozprzestrzenia się przez zarodniki konidialne Do infekcji dochodzi także w okresie przechowywania podczas przygotowywania marchwi do handlu (czyszczenie, mycie itp.).Profilaktycznie na takim polu, wskazana jest kilkuletnia przerwa w uprawie marchwi.
Uszkodzenia mechaniczne podczas zbiorów czy też wywołane przez szkodniki (np. połyśnica marchwianka, gryzonie) przyczyniają się do wtórnego porażenia przez bakterie m.in. Pectobacterium carotovorum subsp. carotovorum wywołująca Mokrą zgniliznę korzeni. Korzenie zainfekowane gniją wydzielając przykry zapach. Rozkładająca się tkanka jest pożywka dla wielu saprofitycznych patogenów. Korzenie widoczne na zdjęciu poniżej są tego przykładem.
Te „czarne kuleczki” to formy przetrwalnikowe grzyba. Pod mikroskopem widoczne rozwijające się struktury grzyba (strzępki grzybni z formującymi się komórkami zarodnikowymi.
Znaczne skrócenie korzenia, deformacje – nienaturalna palczastość korzenia, wyrastające drobne korzonki z przetchlinek – to objaw uszkodzenia korzeni przez nicienie (tu: prawdopodobnie przez Szpilecznika baldasznika). To powinny skłonić producenta do przebadania pola, z którego pochodzi marchew pod katem obecności nicieni. Gatunek nicienia pozwoli na zaplanowanie odpowiedniego zmianowania
W każdym z tych przypadków, korzenie nie nadają się zarówno do sprzedaży na świeży rynek jak i do przetwórstwa. ☹
Komunikaty i zalecenia PROCAM w trakcie sezonu są rozwiązaniem powyższych problemów.