Pro Horti mrówCa jest formułowanym mrówczanem wapnia z dodatkiem aminokwasów oraz mikroelementów – cynku (Zn) i manganu (Mn). Formułowanie oznacza dodanie, podczas procesu produkcji, do substancji czynnej i składnika odżywczego zwilżaczy, środków wiążących, substancji absorbujących oraz dyspergatorów. Dzięki procesowi formułowania ulepsza się właściwości produktu takie jak: szybkość pobrania przez roślinę, przyswajalność, bezpieczeństwo stosowania i mieszalność ze ś.o.r.
Pro Horti mrówCa
Analiza zawiązków – jabłka 30 g (22.06.2015) |
|||||
N | P | K | Mg | Ca | B |
% św. masy | % św. masy | % św. masy | % św. masy | % św. masy | % św. masy |
Praktyka sadownicza (chlorek wapnia) | |||||
65,7 | 13,1 | 131 | 8,91 | 10,22 | 0,48 |
Pro Horti mrówCa (formułowany mrówczan wapnia) |
|||||
99,4 | 14 | 129 | 10,08 | 14,00 | 0,42 |
DAWKOWANIE
Dawki nawozu wynoszą 2-4 l/ha. Zabiegi należy wykonywać wieczorem po zachodzie słońca. Niższe z zalecanych dawki stosujemy na młode rośliny oraz w okresach występowania wysokiej temperatury i słonecznych dni. Zalecana ilość cieczy użytkowej: uprawy ogrodnicze 400-750 l/ha.
składniki pokarmowe w % (m/m) | |
---|---|
Wapń (Ca) rozpuszczalny w wodzie | 19,0 |
Mangan (Mn) | 1,5 |
Cynk (Zn) rozpuszczalny w wodzie | 0,5 |
Aminokwasy |
uprawa | cel i termin zabiegu | dawka (l/ha) | ilość cieczy (l/ha) |
drzewa ziarnkowe |
Jędrność owoców, zapobieganie gorzkiej plamistości podskórnej oraz innym chorobom przechowalniczym. |
2,5-3 |
500-750 |
drzewa pestkowe |
Wzrost tolerancji na pękanie owoców, poprawa jędrności i trwałości owoców. 3-4 zabiegi od fazy przekwitania aż do zbiorów. |
3 |
500-750 |
porzeczki agrest | Jędrność owoców, wielkość owoców, trwałość pozbiorcza. 3 zabiegi od fazy zawiązywania owoców aż do zbiorów. |
2-3 |
500-750 |
truskawki |
Jędrność owoców, wielkość owoców, trwałość pozbiorcza. |
2-3 |
750 |
winogrona |
Jędrność owoców, odporność na szarą pleśń (Botrytis). |
4 |
500 |
kapusta pekińska |
Poprawa zaopatrzenia w wapń, zwiększenie odporności na choroby fizjologiczne podczas wzrostu i przechowywania. |
2-3 |
400-600 |
pozostałe warzywa w gruncie |
Poprawa zaopatrzenia w wapń, zwiększenie odporności na choroby fizjologiczne podczas wzrostu i przechowywania. |
2-3 |
400-600 |
warzywa pod osłonami |
Poprawa zaopatrzenia w wapń, zwiększenie odporności na choroby fizjologiczne. |
Roztwór 1% |
Dostępne opakowania: 5 l, 10 l
Postać: płynna
Producent: Lebosol