Zapraszamy do zapoznania się.
Dzienna porcja warzyw – 2.08.2023
CEBULA Z SIEWU
Żniwa w pełni, zboża schodzą z pola, a wciornastki przelatują na innego bardziej atrakcyjnego żywiciela, jakim jest m.in. cebula i inne cebulowe. – Jak sygnalizowaliśmy w ostatnim komunikacie nr 9 Dziennej Porcji Warzyw, okres od początku lipca do zakończenia żniw jest kluczowym pod względem zagrożenia ze strony wciornastka tytoniowca. W tym okresie nie „odpuszczamy” i przeprowadzamy systematyczne lustracje oraz zabiegi. Przeoczenie choćby jednego dnia , może skutkować zniszczeniem szczypioru i zdecydowanym spadkiem plonu, o czym się mogli przekonać producenci w ubiegłym sezonie wegetacyjnym. Na tym etapie wegetacji zalecamy zabieg produktami opartymi na s.cz acetamipryd lub spinosad w połączeniu z SilTac EC czy K-Pak w stężeniu 0,15 %.
•ZNISZCZENIE SZCZYPIORU W STOPNIU SILNYM
Przełom lipca i sierpnia to czas na ostatnie zabiegi fitosanitarne przeciwko chorobom. Pominiecie tych zabiegów skutkuje dużym ryzykiem wystąpienia chorób przechowalniczych. Mówimy tu głównie o zgniliźnie szyjki cebuli (Botrytis sp)., alternariozie (Alternaria sp.), fuzariozie (Fusarium sp.), mączniaku rzekomym (Peronspora destructor) oraz wielu chorobach bakteryjnych (Pseudomonas sp., Xanthomonas sp.) Modele chorobowe wskazują na terenie całego kraju od 25 /28 lipca silne infekcje zwłaszcza ze strony Botrytis cinerea , Alternaria spp. oraz Peronospora destructor, które kolosalnie wpływają na jakość przechowywanej cebuli. Zabiegi, które ograniczą w znaczącym stopniu powyższe zagrożenia są Switch 62,5 WG w dawce 1 kg/ha (difenokonazol+Azoksystrobina) lub Luna Experience w dawce 0,5 l/ha. Warto również odżywić dolistnie cebule produktami ProHorti Plus K 3-4 kg/ha + Adob Ca IDHA 2 kg lub ProHorti MrówCa2 l/ha. Produkty te zaopatrują roślinę w kluczowe makroskładniki pokarmowe: potas oraz wapń, a także siarkę, azot, fosfor oraz mikroelementy, wpływające na wzrost masy główki cebuli oraz poprawią właściwości przechowalnicze.
WARZYWA KAPUSTNE
W warzywach kapustnych największe nasilenie ze strony mszycy kapuścianej oraz mączlika warzywnego, a także wciornastki są rosnącym zagrożeniem podczas żniw. Na wrażliwych odmianach kalafiora obserwujemy dużo uszkodzeń po żerowaniu mszyc.
W ostatnich 2 tygodniach, zanotowano bardzo silną presję ze strony chowacza brukwiaczka (około 20 sztuk/roślinę), który lokalnie w kalafiorach uszkodził stożki wzrostu . Wskutek tego brak zawiązywania główki lub wiązanie główek bocznych. Taki produkt nie jest towarem handlowym.
Wytwarzanie bocznych główek Brak wytwotorzonej główki.Widoczna blizna
23 lipca rozpoczęły się loty motyli tantnisia krzyżowiaczka II pokolenie (Centrum kraju), 5 dni później na wschodzie zanotowano odłowy motyli. W przypadku presji ze strony mszycy oraz mączlika warzywnego w kapuście głowiastej, świetnie w tym sezonie spisuję się produkt Afinto 0,14 kg/ha, w przypadku mniejszego nalotu i temperatur poniżej 18oC stosujemy Sherpa 100 EC w dawce 0,3 l/ha lub Decis Mega 0,15 l/ha. Zwalczanie tantnisia krzyżowiaczka oraz mączlika warzywnego, ale przede wszystkim śmietki kapuścianej powinniśmy oprzeć na produkcie Benevia 100 OD w dawce 0,75 l/ha. Pamiętajmy, że jeśli rośliny były zaprawiane Verimarkiem, niezbędny jest „między zabieg” insektycydem opartym na innej substancji czynnej np. acetamiprydzie. Produkt Coragen 200SC w dawce 125 ml/ha posiada rejestrację w uprawach kapusty głowiastej białej, w kalafiorach oraz brokułach i zwalcza: tantnisia krzyżowiaczka, piętnówkę kapustnicę, bielinka rzepnika, zwójkę cyklamenowa (kapuściana).
CHOROBY
W ostatnim czasie, wysoka wilgotność obserwujemy objawy bakterioz w warzywach kapustnych: Xanthonomas campestris oraz Pseudomonas sp.
Na Pomorzu 30 lipca zanotowano infekcję w stopniu średnim zgnilizną twardzikową, a w stopniu silnym na terenie całej Polski alternariozą oraz mączniakiem rzekomym. Aby ograniczyć występowanie chorób bakteryjnych zalecane jest stosowanie produktów miedziowych np. Magic Miedź 1,5-2 kg/ha. W walce z powyższymi chorobami grzybowymi, wysoką skutecznością wykazuje się Luna Experience 0,9 l/ha oraz Azarius-Pro 250 SC/Azoksar Super 250 SC 0,8 l/ha. Nawożenie na tym etapie produkcji powinno być oparte podobnie jak w przypadku cebuli na produkatach ProHorti Plus K 3-4 kg/ha + Adob Ca IDHA 2 kg lub MrówCa 2 l/h. Zamiast tradycycyjnego siarczanu magnezu polecamy ProHorti Micro Mg 4-5 kg/ha, który zawiera aż 20% MgO, 39,3% SO3 oraz całą paletę mikroelementów w wysokim stężeniu schelatowanych czynnikiem IDHA: Cu, Fe, Mn, Mo, Zn plus B i aminokwas glicynę w celu zwiększenia pobierania magnezu i siarki. Rośliny po zabiegu ProHorti Micro Mg po 1-2 dniach zyskują intensywna zielona barwę i wraca im chęć do życia, co widać po kolorze i zwiększonym wigorze roślin.
WARZYWA KORZENIOWE
Do połowy sierpnia monitorujemy lot muchówki połyśnicy marchwianki II pokolenia Po przekroczeniu progu 0,75 szt./2-3 dni wykonujemy zabieg zwalczający oparty na produkcie Benevia 100 OD, w dawce 0,75 l/ha.
Od 28 lipca we wszystkich regionach kraju od średniej do wysokiej presji infekcji chwościka buraka oraz alternariozy. Chwościk buraka w przypadku buraczka ćwikłowego zwalczamy przy użyciu produktów opartych o azoksystrobine w dawce 0,8-1 l/ha. Natomiast alternariozę w warzywach korzeniowych zwalczymy przy pomocy produktów Switch 62,5 WG 0,8 kg/ha lub Valor 250 EC 0,5l/ha. Kompleksowym rozwiązaniem jest tutaj mieszanina azoksystrobiny z difenokonazolem. Nawożenie dolistne w przypadku warzyw korzeniowych powinno wyglądać podobnie jak w przypadku warzyw kapustnych, a więc ProHorti Plus K 3-4 kg/ha + Adob Ca IDHA 2 kg lub MrówCa 2 l/h, oraz Prohorti Micro Mg 4-5 kg/ha. Mikroelementy takie jak mangan i molibden wpływają na wybarwienie korzenia w przypadku marchwi oraz ograniczenie pozostałości azotanów.
Zabiegi ochrony roślin oraz nawożenia powinniśmy wspomagać dodatkiem aminokwasu roślinnego ProHorti Amino w dawce 1-2 l/ha. Dodatek aminokwasu poprawia rozłożenie cieczy na roślinie, ma działanie adiuwantu, posiada działanie osłonowe ograniczające fitotoksyczności, przyspiesza i zwiększa pobieranie składników pokarmowych oraz wchłanianie substancji aktywnych środków ochrony roślin zwłaszcza o działaniu wgłębnym i systemicznym.
Pamiętajmy, aby produkty stosowane w danej uprawie dopierać zgodnie z etykietą rejestracyjną produktu.
WAŻNE INFORMACJE:
- Dodatek produktów miedziowych Magic Miedź/Miedź Extra 380 SC w dawkach 1,5-2 kg czy l/ha do zabiegów ogranicza bakteriozy. Jest to dokonały komponent do azoksystrobiny czy difenokonazolu.
- Mieszanina azoksystrobiny z difenokonazolem jest niemal kompleksowym rozwiązaniem ochroniarskim w uprawie warzyw.
- Produkty działające mechanicznie na szkodniki takie jak SilTac EC czy K-Pak stosowane łącznie z insektycydami podnoszą skuteczność zabiegu w zwalczaniu trudnych szkodników: mszyce, wciornastki, przędziorki nawet tam gdzie mamy odporności na zastosowane insektycydy. Na polimery silikonowe szkodniki nie mogą się uodpornić.
- ADOB Ca IDHA jest jedynym pełnym chelatem wapnia, można go mieszać z pestycydami bez obawy o spadek skuteczności któregokolwiek komponentu. Wapń schelatowany nie wchodzi w reakcję z substancjami czynnymi środków ochrony roślin. Nie mieszamy jedynie z siarką i preparatami miedziowymi.