Wrzesień roku 2023 jest jednym z cieplejszych w ostatnich latach, cieplejszy jak również z wysoką wilgotnością powietrza. Taki przebieg pogody zdecydowanie sprzyja infekcjom grzybowym warzywach korzeniowych jak i kapustnych. Niedopilnowanie takich zagrożeń w towarze, który chcemy dłużej przechowywać, spowoduje spadek jakości handlowej danego warzywa oraz możliwość właśnie dłuższego przechowywanie.
Dzienna Porcja Warzyw 21.09.23
W cebuli natomiast jesteśmy przy końcu zbiorów cebuli z siewu wiosennego. Przed umieszczeniem do przechowalni zarówno materiału nasadzeniowego (dymka/główki czosnku) jak i cebul do przechowywania należy zrobić selekcję negatywną. Wszystkie produkty „podejrzane” z objawami wykraczającymi poza normy należy odrzucić [zdj. 1-3]. One bowiem w warunkach przechowywania będą źródłem infekcji zdrowego materiału. Natomiast cebule zimowe są w fazie 1-3 liści w zależności od rejonu.
Zdj. nr 1 ,2 główka czosnku i ząbki porażone przez niszczyka zjadliwego
Zdj. nr 3 cebula z objawami różowienia korzeni
Cebula zimowa
Pierwszym aspektem w zabiegach jesiennych jest oczywiście zwalczenie zachwaszczenia przed spoczynkiem zimowym. Należy stosować dawki dzielone herbicydów tak by jak w najmniejszym stopniu hamować wzrost cebuli, ale by były one skuteczne. Do dyspozycji mamy min. pendimetalina w produktach Activus 400 SC. oraz Stomp Aqua 455 CS., akloniefen w produkcie Bandur 600 SC. oraz połączenie pendimataliny oraz dimetenamid-P w produkcie Wing P 462,5 EC. W późniejszych fazach możemy zastosować w razie konieczności np. Basagran 480 SL. Od fazy 3-4 liścia proponujemy wykonać nawożenie dolistne Improver 0,6 l/ha + Pro Horti Plus P 3-4 kg/ha + NhCa Delta 3 l/ha. Zabieg taki ma za zadanie stymulować roślinę do wytworzenia silnego systemy korzeniowego oraz mocnego szczypioru przed okresem zimowym.
Cebula zimowa
Warzywa korzeniowe
W warzywach korzeniowych można zaobserwować wysoką presję jak i objawy alternariozy, mączniaka prawdziwego czy zgnilizny twardzikowej. Szczególnie ta ostania choroba powoduje duże straty w jakości towaru, który nierzadko sprzedawany będzie za kilka miesięcy. Produkty takie jak Switch 62,5 WG w ilości 0,8 kg/ha lub Luna Experience 400 S.C. 0,75 l/ha w dużym stopniu zabezpieczą korzenie roślin przed powyższymi zagrożeniami. W plantacjach przeznaczonych na późny zbiór warto jest jeszcze połączyć zabieg fungicydowy z nawożeniem dolistnym potasowo-wapniowym. Zabieg Pro Horti Plus K 3-4 kg/ha + Prohorti MrówCa 2-3 l/ha również ma wpływ na ilośc oraz jakośc przechowywanego towaru. Zapobiegawczo pod względem mszycy jaki połyśnicy marchwianki dodajemy Decis Mega 0,15 l/ha.
Alternarioza marchwii
Warzywa kapustne
Na plantacjach brokuła i kalafiora obecnie częstym zjawiskiem jest występowanie chorób bakteryjnych. Zalecamy w takim przypadku, ale również zapobiegawczo zabieg produktami zawierającymi miedź połączone z borem. Zabieg taki przedłuży zdrowotność jak i właściwości skupowe róży. W kapustach przeznaczonych do przechowywania notujemy wysoką presję alternariozy oraz zgnilizny twardzikowej, a więc chorób mających bardzo duży wpływ na jakość przechowywanego towaru. W przypadku zgnilizny twardzikowej zalecamy zabieg produktem Luna Experience 400 SC 0,9 l/ha, natomiast przy alternariozie, mamy do dyspozycji Azoksar Super 250 S.C./Azarius-Pro 250 SC w dawce 0,8 l/ha.Podobnie jak w przypadku korzenióweki, warto zasilić roślinę zabiegiem dolitnym Pro Horti Plus K 3-4 kg/ha + Prohorti MrówCa 2-3 l/ha z dodatkiem pyretroidu np. Sherpa 100 EC w ilości 0,3 l/ha. Przy dużym nasileniu śmietki lub wciorniastka stosujemy produkty zawierające acetamipryd 0,2 l/ha.
Alternarioza kapustnych
Zgnilizna Twardzikowa