Komunikat sadowniczy PROCAM 03 z 28.04.2022

W ostatnich dniach występowały duże spadki temperatur. Spowodowało to chwilowe przyhamowanie rozpoczętej już wegetacji roślin. Poprawa warunków termicznych powoduje przyśpieszenie wegetacji i konieczność wykonania kilku zabiegów ochroniarskich i nawożeniowych.

WIĘCEJ INFORMACJI

Wideo: Komunikat sadowniczy PROCAM 03 z 27.04.2022

W ostatnich dniach występowały duże spadki temperatur. Spowodowało to chwilowe przyhamowanie rozpoczętej już wegetacji roślin. Poprawa warunków termicznych powoduje przyśpieszenie wegetacji i konieczność wykonania kilku zabiegów ochroniarskich i nawożeniowych. Przed nami trudny okres silnych infekcji. ZAGROŻENIE SILNYMI INFEKCJAMI Parcha jabłoni - zaawansowany rozwój worków i zarodników workowych parcha. OKRES KWITNIENIA DRZEW PESTKOWYCH to ważny moment w ochronie przed brunatną zgnilizną drzew pestkowych.

WIĘCEJ INFORMACJI

Komunikat Sadowniczy PROCAM 02 z 20.04.2022

Mimo chłodów doszło już do pierwszych infekcji parcha. Potwierdzają to wskazania modeli chorobowych stacji iMetos, a także chwytacze zarodników SporeTrap. Spodziewamy się kolejnych infekcji wielu chorób i konieczne są zabiegi zapobiegawcze. 

WIĘCEJ INFORMACJI

Komunikat Jagodowy PROCAM 02 z 20.04.2022

Rośliny jagodowe w większości już wystartowały. Na tym etapie warto ochronę wspierać preparatami siarkowym i miedziowym. 

WIĘCEJ INFORMACJI

Komunikat Sadowniczy PROCAM z dnia 08.04.2022

W ostatnich dniach występowały duże spadki temperatur. Spowodowało to chwilowe przyhamowanie rozpoczętej już wegetacji roślin. Poprawa warunków termicznych powoduje przyśpieszenie wegetacji i konieczność wykonania kilku zabiegów ochroniarskich i nawożeniowych.

WIĘCEJ INFORMACJI

Komunikat sadowniczy i jagodowy PROCAM z 23.09.2021

Obecnie jesteśmy na etapie zbiorów jabłek. Mimo, iż rok jest opóźniony, to badania dojrzałości owoców wskazują, że coraz więcej mamy już odmian do zbioru. Na pewno oprócz odmian z grupy ‘Gala’ powinny się kończyć zbiory odmiany ‘Rubin’. Bardzo szybko dojrzewa cała grupa ‘Jonagold’ w tym oczywiście ‘Red Jonaprince’. ‘Golden Delicious’ także będzie możliwy do zbioru lada moment. W filmie także o tym jak zaoszczędzić na nawożeniu doglebowym w przyszłym sezonie biorąc pod uwagę, że nawozy cały czas drożeją, a owoce jeszcze nie. Zakończenie sezonu powinno być oparte o wsparcie dolistne: azotem, cynkiem, borem i miedzią, a dlaczego – odpowiedź w komunikacie.

WIĘCEJ INFORMACJI

Komunikat sadowniczy PROCAM 18 z 09.09.2021

W obecnym czasie najważniejsze jest przedzbiorcze zabezpieczenie owoców przed przechowalniczymi chorobami grzybowymi i przed chorobami fizjologicznymi. Z tego powodu trzeba nadal stosować nawożenie wapniowe w formie oprysku na owoce i odpowiednio dobrane fungicydy uwzględniające okresy karencji. Zapraszamy do wysłuchaniu komunikaty w którym oprócz powyższych informacji dowiedzieć można się jak wygląda dojrzałość zbiorcza jabłek, oraz co może być powodem marszczenia się śliwek.

WIĘCEJ INFORMACJI

Komunikat jagodowy PROCAM z 26/27 sierpnia 2021

Plantacje truskawek często stoją w wodzie – warto ograniczać rozprzestrzenianie się w tym czasie chorób odglebowych.

WIĘCEJ INFORMACJI

Komunikat sadowniczy PROCAM 17 z 26 08 2021

Nawożenie wapniowe sadów owocujących jest nadal jednym z najważniejszych obowiązków. Choroby fizjologiczne czasem potrafią czynić większe szkody niż typowe choroby patogeniczne. Przykładem może być ukazująca się właśnie w sadach jabłoniowych gorzka plamistość podskórna.

WIĘCEJ INFORMACJI

Komunikat Sadowniczy PROCAM z dnia 16.08.2021

Na obecnym etapie nawożenie wapniowe sadów owocujących jest jednym z najważniejszych obowiązków. Poniższy komunikat ma być podpowiedzią w ustalaniu Państwa własnych koncepcji pasujących do realnej sytuacji. Należy pamiętać, że choroby fizjologiczne czasem potrafią czynić większe szkody niż typowe choroby patogeniczne. Przykładem może być gorzka plamistość podskórna.

WIĘCEJ INFORMACJI

Ta strona korzysta z ciasteczek (cookies) więcej informacji

Serwis nie zbiera w sposób automatyczny informacji, za wyjątkiem informacji zawartych w plikach cookies, które niezbędne są do rozpoznawania użytkowników, zapamiętywania ustawień, przetrzymywania parametrów sesji, lepszego dopasowania Serwisu do użytkowników. Jeśli zapoznałeś się z tą informacją kliknij ZAMKNIJ

Zamknij