Stosowanie wysokiej jakości produktów zawierających magnez w uprawie takich odmian jabłoni jak: ‘Golden Delicious’, ‘Pinova’, ‘Idared’, ‘Jonagoldy’, ‘Ligol’, ‘Szampion’, ‘Fuji’ i ‘Braeburn’ oraz w uprawie wiśni i czereśni jest koniecznością. Natomiast u pozostałych odmian jabłoni i w intensywnych uprawach ogrodniczych powinno być standardem.
PRO HORTI Micro Amin Mg - zobacz różnicę
Po zastosowaniu wielu nawozów dolistnych zastanawiamy się nad celowością wykonywanych zabiegów – szukamy w sadzie wizualnych zmian, mierzalnych efektów. W wielu przypadkach efekty dokarmiania pozakorzeniowego widzimy dopiero po kilku tygodniach lub też w trakcie zbioru albo przechowywania i sprzedaży owoców. Wyjątkiem jest produkt Pro Horti Micro Amin Mg, który dzięki połączeniu magnezu z aminokwasami sprawia, że rośliny po 2–3 dniach od jego zastosowania nabierają intensywnej, zielonej barwy. Obok magnezu schelatowanego aminokwasami, Pro Horti Micro Amin Mg zawiera niezbędny kompleks mikroelementów schelatowanych kompleksem IDHA.
Chelaty IDHA wykazują dużo większą stabilność w znacznym zakresie pH, nawet do 10, w stosunku do chelatów EDTA – pH 6, DTPA – pH 6, EDDHA – pH 6,5. Dodatkowym atutem chelatów IDHA jest ich szybka biodegradowalność w środowisku naturalnym. Badania efektywności nawożenia nimi potwierdzają najlepszą mobilność w roślinie. Połączenie najważniejszego makroelementu biorącego udział w fotosyntezie, jakim jest magnez, z aminokwasami oraz mikroelementami schelatowanymi kompleksem IDHA sprawia, że składniki nawozu dolistnego w rekordowo krótkim czasie wnikają do rośliny. Szczególnie istotna jest stabilność chelatu IDHA w dużym zakresie pH, biorąc pod uwagę jakość wody wykorzystywanej do zabiegów.
Warunki atmosferyczne bywają skrajnie zmienne, co wpływa niekorzystnie na pobieranie składników pokarmowych przez rośliny. Racjonalnie odżywione i zdrowe zawsze lepiej znoszą stres, mają większy wigor wiosną oraz lepiej plonują. Pro Horti Micro Amin Mg jest kompleksowym nawozem magnezowym, który zawiera makro- i mikroelementy:
Magnez (Mg) jest podstawowym składnikiem chlorofilu, uczestniczy w procesie fotosyntezy. Jego pobieranie z gleby może być utrudnione ze względu na wysoką zawartość w niej potasu, azotu w formie NH4 oraz wapnia. Niedobór magnezu występuje często u roślin obficie obłożonych zawiązkami/owocami, po opadach deszczu. Objawy jego deficytu widoczne są w postaci chloroz na liściach, zahamowania wzrostu, wcześniejszego opadania liści i owoców oraz drobnych i źle przechowujących się owoców. Aby uzupełnić niedobór tego pierwiastka, sadownicy najczęściej stosują siarczany magnezu. Magnez dostarczony w takiej postaci jest jednak wykorzystywany przez rośliny w ograniczonym stopniu.
Siarka (S) – jest jednym ze składników aminokwasów i białek. Jej niedobór objawia się zahamowaniem wzrostu głównie nadziemnych części rośliny, jasnozielonymi liśćmi w wierzchołkowej części pędu oraz większą wrażliwością rośliny na stres.
Bor (B) – wpływa na procesy wzrostowe, włącza wapń w strukturę ścian komórkowych („pompa ssąca”) i wpływa na poprawę procesu zapłodnienia kwiatów (potencjał produkcyjny pylników, żywotność ziaren pyłku, wzrost łagiewki pyłkowej) oraz powstawanie zawiązków owoców. Niedorozwój pąków oraz zamieranie kwiatów (grusze), drobnienie, deformacja, ordzawienie i skorkowacenie owoców oraz większa tendencja do ich pękania – to powszechne objawy jego niedoboru. Dodatkowo owoce słabo zaopatrzone w ten składnik przedwcześnie dojrzewają i opadają, są mało smaczne i znacznie gorzej się przechowują.
Molibden (Mo) – bierze udział w przekształcaniu azotu azotynowego i poprawia żywotność pyłku, co usprawnia zapłodnienie kwiatów i zawiązywanie nasion w owocach. Objawami niedoboru molibdenu są drobne i pomarszczone liście wierzchołkowe z licznymi plamkami nekrotycznymi, natomiast owoce zawierają mniej nasion.
Żelazo (Fe) – jest aktywatorem enzymów biorących udział w fotosyntezie, wchodzi w skład cytohormonów (przenośników energii), wpływa na syntezę chlorofilu, asymilację oraz na jakość owoców. Jego niedobór widoczny jest w postaci chloroz wierzchołkowych liści (nerwy pozostają ciemnozielone), żółtych liści wygiętych ku górze (wzdłuż nerwu głównego), a także zahamowanego wzrostu młodych pędów.
Miedź (Cu) – to składnik enzymów (plastocyjanina) fazy świetlnej fotosyntezy, wpływa na rozwój i budowę tkanek. Jej deficyt objawia się zwłaszcza latem (lipiec/sierpień) – liście wierzchołkowe są małe, łódkowato wygięte, brązowieją, zamierają i przedwcześnie opadają; drzewa później kwitną i słabiej zawiązują owoce; przy silnym niedoborze występują tzw. czarcie miotły – wybijanie pąków z jednorocznych przyrostów oraz dwuletnich pędów.
Cynk (Zn) – odpowiada za syntezę związków, enzymów (m.in. tryptofan), wpływa na wzrost i rozwój roślin, zwiększa wytrzymałość pąków i kwiatów na przymrozki. Rośliny, u których stwierdzono deficyt cynku, wykazują charakterystyczną rozetowatość liści (małe i wąskie) z żółtozielonymi chlorozami (pomiędzy głównymi nerwami i na brzegach blaszki), zakłócony wzrost korzeni i pędów (wierzchołki obumierają), słabiej kwitną i owocują, a owoce są drobne i asymetryczne. Są też bardziej wrażliwe na niską temperaturę.
Mangan (Mn) – uczestniczy w przemianach aminokwasów (arginaza), jest aktywatorem enzymów i fazy świetlnej fotosyntezy, wpływa na jakość liści oraz owoców (zielona barwa skórki u grusz oraz jabłoni). Objawy niedoboru manganu są podobne jak w przypadku żelaza: jasnozielone liście z ciemniejszymi nerwami. Ponadto owoce są drobne, dobrze wybarwione, ale mało soczyste. Następuje też ogólne zahamowanie wzrostu pędów.
Pro Horti Micro Amin Mg dostarcza, obok magnezu i siarki, kompleks mikroelementów w postaci chelatów IDHA. Aminokwasy zawarte w produkcie znacznie przyspieszają wchłanianie oraz wykorzystanie magnezu.
Pro Horti Micro Amin Mg należy stosować 2–4 razy w sezonie, aby zapewnić optymalne zaopatrzenie roślin ogrodniczych w magnez i mikroelementy.
Zalecenia stosowania PRO HORTI Micro Amin Mg
Roślina | liczba zabiegów | Terminy opryskiwania | Dawka (kg/ha) | Ilość cieczy (l/ha) |
Zboża | 2-3 | Jesień – faza 3-4 liści Wiosna: I – do końca krzewienia; II – strzelanie w źdźbło | 4-5 | 200-300 |
Rzepak | 2-3 | Jesień – formowanie rozety; Wiosna: I – po ruszeniu wegetacji; II – w fazie zwartego zielonego pąka kwiatowego | 4-5 | 200-300 |
Ziemniak | 2-3 | I – wytworzenie pędów bocznych; II – przed kwitnieniem | 4-5 | 200-300 |
Burak cukrowy | 2-3 |
I – faza 4-8 liści; II – faza 10-12 liści; III – przed zwarciem międzyrzędzi |
4-5 | 200-300 |
Kukurydza | 2-3 | I – faza 4-7 liści; II i III – co 10-14 dni po pierwszym oprysku | 4-5 | 200-300 |
Bobik i groch | 2-3 | I – faza 6-8 liści; II – przed rozpoczęciem kwitnienia | 4-5 | 200-300 |
Łubiny | 2-3 | I – faza 6-8 liści; II – przed rozpoczęciem kwitnienia | 4-5 | 200-300 |
Warzywa | 2-4 | W fazie intensywnego wzrostu, co 10-14 dni | 4-5 | 300-500 |
Drzewa i krzewy owocowe | 2-3 | I – rozwój pąków; II – po kwitnieniu; III i IV wzrost zawiązków owoców, w odstępach co najmniej 10-14 dni | 4-5 | 500-800 |
Truskawka | 2-4 |
I – rozwój pąków; II – pełnia kwitnienia; III – wzrost zawiązków; IV – po zbiorach owoców |
4-5 | 500-800 |
Iglaki | 2-3 | Opryskiwać kilka razy co 10-14 dni | 4-5 | 300-800 |