Cebula już została zebrana. W technologii przechowalniczej tego warzywa bardzo istotne jest zasychanie szyjek cebuli po wykopaniu oraz nie dopuszczenie do infekcji bakterii, grzybów w materiale przechowywanym.
Okres przed zbiorami oraz zbiory warzyw polowych
Dobra, ciepła aura sprzyjała dosuszaniu cebuli na polu. Zebrany plon będzie przechowywany luzem na kanałach wentylacyjnych w przechowalniach lub w skrzyniopaletach, które zapewniają dobrą cyrkulację powietrza.
Działania w zapobieganiu występowania chorób przechowalniczych takich jak: zgnilizna szyjki, bakteryjne gnicie cebul, szara pleśń, bezpośrednio przekładają się na jakość surowca do handlu. Podstawą ochrony w tym sezonie często były substancje, których możliwość zastosowania na polu właśnie się kończy i stosowanie ich w kolejnym sezonie nie będzie możliwe.
- tiofanat metylu oraz preparaty zawierające tę substancję możliwe do zastosowania na plantacji do 19 października 2021.
- mankozeb oraz preparaty zawierające w składzie tą substancję możliwy do użycia na plantacji do 30 listopada 2021.
Zastosowanie preparatu FAZOR 80 SG w dawce 4 kg /ha stało się już standardem. Właściwy moment aplikacji jest wówczas, gdy około 50% roślin na polu załamało szczypior na ok 2 tygodnie przed zbiorem.
Plantacje cebul ozimych, posiane w sierpniu, powinny być zabezpieczone przeciwko chwastom. Skuteczna ochrona herbicydowa będzie wpływała na wykształcenie młodych roślin przed okresem przezimowania.
Zwróćmy uwagę na skuteczność zastosowanej pendimetaliny Stomp Aqua 2,5l/ha + Hurricane Soil w zastosowaniu doglebowym po siewie. Zachwaszczenie nie sprzyja osiągnięciu właściwej fazy rośliny przed wejściem w okres zimowy. Młode siewki cebuli aby miały szanse na dobre przezimowanie powinny mieć w pełni wykształcone 3-4 liście, około 0,8 cm średnicy u nasady oraz dobrze wykształcony system korzeniowy. Na plantacjach polecamy stosowanie pod korzeń nawozów bezchlorkowych które zawierają siarczanową formę potasu. Istotne jest też wspieranie życia glebowego i zasobności w materię organiczną, co będzie miało szczególne znaczenie wiosną przy regeneracji po okresie zimy. Warto w tych przypadkach stosować PROSAN NPK 7/12/14 Z CALKORIUM. Jest to rozwiązanie bezchlorkowe, zawierające kompleks wspomagający aktywność biologiczną gleby aminokwasy i mikroelementy już w swoim składzie.
Główne zagrożenia na plantacjach warzyw.
Obecnie na polach mamy ostatnie tygodnie, a nawet dni do zbiorów późnych upraw. Jeśli produkcja przeznaczona jest na dłuższe przechowywanie, kluczową sprawą jest przed zbiorcza ochrona fungicydowa pod kątem chorób przechowalniczych oraz ostatnie zabiegi dokarmienia wapniem.
Wilgotność, utrzymująca się na liściach, łodygach, główkach, różach sprzyja licznym infekcjom. W obecnym czasie mamy do czynienia z infekcjami zgnilizną twardzikową Sclerotinia sclerotiorum oraz szarą pleśniąBotrytis cinerea.
Na początku października wystąpiły silne infekcje szarą pleśnią (Botrytis cinerea), obecnie widoczne są pierwsze jej objawy na polach. Polecamy wykonanie zabiegów przeciwko tej chorobie jak i zgniliźnie twardzikowej. Działania te powinny być wykonywane zapobiegawczo przygotowując w ten sposób plantacje do okresu przechowalniczego.
Skutecznym rozwiązaniem posiadającym rejestrację w zwalczaniu obu wymienionych patogenów ma preparat Luna Expirence 400SC w dawce 0,9l/ha. Zabieg ten możemy połączyć
z nawożeniem dolistnym Pro Horti Plus K, które zawiera duża dawkę potasu niezbędnego w końcowej fazie przed zbiorami.
Na końcu sezonu nie możemy zapomnieć o ostatnim zabiegu wapniowym. Polecamy aplikację formułowanym mrówczanem wapnia Pro Horti mrówCa w dawce 2-3 l/ha lub chelatem wapnia Ca IDHA 1kg/ha. Mrówczany dodatkowo wykazują działanie antybakteryjne.
Obecnie na wielu polach trwają intensywne wykopki marchwi, pietruszki, selera. Dla osiągnięcia dobrej jakości zbieranego surowca istotny jest czas i warunki zbioru. Ważne jest aby zbierane warzywo osiągnęło dojrzałość zbiorczą. Zbierane korzenie pod przechowywanie powinny być kopane w umiarkowanych warunkach wilgotnościowych i przy temperaturach najlepiej poniżej 10 *C. aby wkładany do przechowalni surowiec był w naturalny sposób schłodzony.
Na wielu plantacjach mamy problem z występującą bawełnicą - topolowo marchwiową, która powoduje straty w przechowanym materiale. Plantacje które planujemy zbierać za jakiś czas chrońmy stosując skuteczne preparaty o krótkiej karencji aby w ten sposób nie dopuścić do jej szybkiego namnożenia i strat plonu. W przeciwnym wypadku, ten gatunek mszycy może spowodować redukcję korzeni nawet do 80%. Tu polecamy zastosować preparat długo utrzymujące swoje działanie na roślinie. Movento 100SC 0,75l/ha + Siltac EC 0,15%. Środek o działaniu systemicznym, przemieszczający się na całej długości korzenia, ma rejestrację do zwalczania mszycy topolowo marchwianej.
W tym okresie możemy zaobserwować objawy powodowane przez nicienie: Meloidogynae hapla (guzak północny), Paratylenchus bukowiensis (szpilevcaznik baldasznik) oraz Pratylenchus spp. (korzeniaki).
Obecnie, w przypadku wystąpienia w/w objawów na polu, mamy do dyspozycji tylko rozwiązania biologiczne polegające na zastosowaniu produktu ograniczającego liczebność nicieni - Nicienie Stop. Jest to mikrobiologiczny preparat, który stwarza niekorzystne warunki do żerowania nicieni w glebie. Dzięki szczepom bakterii ogranicza ilość zaatakowanych roślin. Dawka 1kg preparatu /ha ogranicza rozwój larw nicieni w glebie oraz uniemożliwia też rozwój mikroorganizmów chorobotwórczych, które przenoszą nicienie.
Po sprzęcie roślin z pola, skuteczne pozbycie się nicieni polega na zaplanowaniu szeregu działańdziałań. Przede wszystkim powinniśmy zaplanować odpowiedni płodozmian i nie uprawiać roślin będących żywicielami danego gatunku nicienia w kolejnych sezonach.
Skutecznym rozwiązaniem jest stosowanie aplikacja preparatu Vydate 10G w rzędach podczas siewu na wiosnę marchwi w dawce 10 kg/ha przy pasowym zastosowaniu. Środek skutecznie zwalcza nicienie migrujące, korzeniaki i guzaki oraz powoduje znaczny wzrost plonu na plantacjach
zainfekowanych. Pola które w następnym sezonie planujemy pod uprawę korzeniowych lub ziemniaków przeanalizujmy pod kontem obecności nicieni zlecając odpowiednie analizy materiału polowego. Teraz jest właściwy czas na pobieranie prób glebowych na obecność nicieni glebowych.
Analiza stanowiska, gleby pod planowaną produkcję to klucz do skutecznej walki z tymi groźnymi szkodnikami.
Marchew, zwłaszcza na długie przechowywanie jest narażona na choroby zarówno bakteryjne jak i grzybowe:
Bakteriozy (Pectobacterium carotovorum var. carotovorum) – wywołująca mokrą zgniliznę korzeni marchwi. W sprzyjających warunkach może dawać symptomy już pod koniec okresu
- wegetacji. Szczególny problem może pojawiać się na glebach bardziej zwięzłych i mokrych. Sezon 2021 jest i był sprzyjający silnej presji wystąpienia bakterioz w uprawach w ogóle.
- grzybowe (Botrytis cinerea – szara pleśń; Sclerotinia sclerotiorum - zgnilizna twardzikowa; Alternaria spp. alternarioza, Czarna plamistość marchwi (Rhexocercosporium carotae). W tym roku warunki sprzyjają nadal silnej presji ze strony alternariozy naci (Alternaria daucii). Rekomendujemy więc ostatni przed zbiorczy zabieg zwalczający ten gatunek grzyba eliminując do minimum inokulum. Zarodniki spływając do strefy korzeniowej są w konsekwencji przyczyną alternariozy korzenia marchwi, objawiające się lekko zapadniętymi czarnymi plamami korzenia podczas przechowywania. Ponadto, co roku od kilku lat duży procent strat przechowalniczych wywołane jest infekcją przez zgniliznę twardzikową (Sclerotinia sclerotiorum) i szarą pleśnią (Botrytis cinerea). Oba te gatunki pokrywają dużą powierzchnie korzeni grzybnią z czasem z tworzącymi się sklerotami.
Bardzo ważne są zabiegi zapobiegające tym chorobom. W okresie przedzbiorczym na plantacjach warzyw korzeniowych polecamy preparat Signum 33 WG 1l/ha.
W naszych komunikatach rekomendowaliśmy działania zapobiegawcze na plantacjach, które zamierzamy przechowywać przeciwko takim zagrożeniom jak: zgnilizna twardzikowa, zgnilizna szyjki, bakteryjne gnicie cebul, szara pleśń.
Warzywa kapustne
późne odmiany kapusty głowiastej,pekińskiej, kalafiora, brokułu oraz brukselki.
W mijającym sezonie wysoka wilgotność, lokalne wielokrotne podtopienia i temperatura powyżej 20 C (zwłaszcza na południu kraju) sprzyja silnej presji ze strony bakterioz (Xenthomonas spp., Pseudomonas spp)powodujących masowe gnicie główek i róż.
Warzywa kapustne przeznaczone do przechowywania, muszą być włożone do przechowalni zdrowe bez uszkodzeń mechanicznych ani rozwijających się chorób. W tym kierunku produkcji ważne jest nie tylko zapobiegawcze stosowanie fungicydów ale też utrzymywanie wysokiego poziomu wapnia.
Schelatowany wapń ADOB CaIDHA możemy z preparatami miedziowymi.
W celu zapobiegania bakteriozom nie mamy zarejestrowanych preparatów. Zalecamy stosowanie rozwiązań opartych na miedzi w połączeniu z zarejestrowanymi fungicydami.
Magic Miedź/Miedź Extra 50 WP (3,0 kg/400 l)
Signum 33WG + Magic Miedź/Miedź Extra 50 WP (3,0 kg/400 l)
Skutkiem silnych opadów deszczu jest wymycie wielu składników wgłąb profilu glebowego, przez co nie są one dostępne dla rośliny. Obecnie, należy zadbać o te pierwiastki, które bezpośrednio wpływają
na wartość przechowalniczą. Mówimy tutaj o chorobach fizjologicznych związanych z niedoborami wapnia.
Tipburn -zamieranie liści wewnętrzne czernienie struktury kapusty który niszczy wartość handlową jak również bakteriozy na kapustach. Tu kluczowe znaczenia ma poziom wapnia w glebie i jego przyswajalność przez rośliny oraz systematyczne zabiegi preparatami wapniowymi.
Kapusta pekińska posadzona pod przechowanie w sierpniu intensywnie zagęszcza główki i wchodzi w fazę przedzbiorczą.
Już od fazy rozety polecaliśmy stosowanie chelatu Ca IDHA do zabiegu z insektycydami i innymi śor. Faza tworzenia główki to kolejny newralgiczny okres w zaopatrzeniu roślin w wapń. Obecnie jest czas na ostatnie zabiegi tym preparatem przed zbiorem do przechowalni.
Ca IDHA – (10%wapnia CaO) w formie chelatu wapnia to środek unikatowy, który nie ma odpowiednika na rynku i jest dedykowany zwłaszcza do wymagających warzyw kierowanych do przechowywanych.
ZALETY: - szybkie działanie
- bezpieczeństwo zastosowania w mieszaninach z różnymi środkami ochrony roślin pochodzących z różnych grup chemicznych oraz preparatami miedziowymi i nawozami bez traty skuteczności pobierania wapnia z mieszanin
Tak jak w przypadku poprzednich upraw należy zwrócić uwagę na choroby przechowalnicze (szara pleśń, zgnilizna twardzikowa oraz alternarioziea), które w wyniku sprzyjającej aury wystąpiły w znaczącym nasielniu.
Bardzo dobrym połaczeniem substancji aktywnych zabezpieczającym plantacje przeciwko chorobom przechowalniczym (szara pleśń /bakteriozy), jest zastosowanie praparatu Signum 33WG 1kg/ha +Magic Miedź 50 2,5kg/ha + Sirocco 0,3l/ha. Rekomendujemy to rozwiązanie na plantacjach, na których wcześniej był stosowany zabieg tiofanatem metylu.
Jesteśmy po okresie zbiorów pomidorów gruntowych. Technologia nawożeniowa oparta na zastosowaniu linii do fertygacji ProFerti Plus pokazała bardzo dobre odżywienie plantacji, a zastosowane połączenia fungicydów z łatwo przyswajalną formą wapnia CaIDHA wspomagały walką z chorobami fizjologicznymi.
Anna Pękalska, Doradca warzywniczy
Sławomir Mechacki, Specjalista ds. warzyw
Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone na etykiecie i informacje dotyczące produktu. Zwróć uwagę na zwroty wskazujące rodzaj zagrożenia oraz przestrzegaj środków bezpieczeństwa, o których mowa na etykiecie.