Sezon upraw polowych jest już rozpoczęty. Ostatnie lustracje pól pokazały że nie wszystkie plantacje cebul ozimych przetrwały okres zimy w dobrej kondycji.
Komunikat warzywniczy z dnia 02.04.2021 - Początek nowego sezonu w uprawie warzyw
Rośliny z późnych siewów, które nie zdążyły rozbudować systemu korzeniowego jesienią mają słabą obsadę, a część z nich będzie nawet zlikwidowana ze względu na znikomy potencjał plonotwórczy. W zdecydowanej większości jednak dzięki dobrej okrywie śnieżnej plantacje przezimowały dobrze, system korzeniowy jest zdrowy i wystarczająco silny.
Na start wegetacji w cebuli ozimej po trudnym okresie proponujemy wsparcie roślin oraz środowiska glebowego poprzez zastosowanie preparatów bakteryjnych - Bakto TARCZA W w dawce 1kg/500l:
- poprawa efektywności odżywiania roślin,
- lepszy wzrost wegetatywny i generatywny,
- poprawa zdrowotności roślin,
- wzrost plonu i jego jakość,
- wpływ na ograniczenie ilości stosowanych środków ochrony roślin,
- ograniczenie pozostałości środków chemicznych w warzywach
Na start zalecamy nawożenie saletrą wapniową. Jak tylko temperatury wzrosną zobaczymy bardzo intensywną wegetację i przyrost masy nadziemnej, która będzie wymagała dostarczenia składników pokarmowych.
Plantacje cebul ozimych wczesną wiosną oraz roślin kapustnych sadzonych z rozsady w trudne termicznie warunki zalecamy wzmacniać preparatem algowym SuperFifty Algae 500SL w dawce 1-2 l/ha lub poprzez zastosowanie stymulatora wzrostu ImPROver 0,5-1 l/ha, który zawiera proste związki fenolowe naturalnie występujące w roślinach. Wpływa na rozwój systemu korzeniowego i pobudza wzrost roślin, co skutkuje zwyżką biomasy. W wyniku jego stosowania zwiększa się potencjał plonotwórczy poprzez poprawę jakości plonu oraz jego parametrów. Środek stymuluje wiele procesów biochemicznych odgrywających istotną rolę w przeciwdziałaniu skutkom stresu środowiskowego jak również tych wpływających na wzrost odporności roślin na choroby i szkodniki. .
Super FiftyAlgae 500SL jest to biostymulator o wysokiej koncentracji związków organicznych polecany na uprawy prowadzone w ekstremalnie trudnych warunkach początku sezonu. Zawiera auksyny, cytokininy, oraz prekursory giberelin.
W głównych centrach produkcji wczesnych warzyw Kraków i Łęczyca kapusty już rosną w najlepsze pod osłonami. W rejonie radomskim produkcja papryki w pełni. Za ok 2-3 tygodnie producenci rozpoczną nasadzenia w tunelach.
Podczas produkcji rozsady zbudowanie zdrowego korzenia to podstawa dobrego pobierania składników, odporności na niekorzystne warunki oraz pierwszy krok w kierunku powodzenia uprawy. Jak wiemy nasiona wielu gatunków warzyw nie są zaprawione przez dostawców nasion co znacząco utrudnia walkę z chorobami odglebowymi oraz szkodnikami.
Do podlewania rozsady zdecydowanie rekomendujemy stosowanie preparatu grzybobójczego PROPLANT 722 SL. Jest to wysoce skuteczne rozwiązanie i zarazem bardzo tanie, które zwraca nam się z nawiązką w dalszym etapie produkcji.
Środek ma bardzo szerokie spektrum zastosowania w wielu gatunkach warzyw: sałata, kapusta, kalafior, ogórek, pomidor i rośliny ozdobne. PROPLANT 722 SL zwalcza zgorzele, fytoftorozy, mączniaka rzekomego. Substancja czynna produktu propamokarb znajduje zastosowanie w wielu środkach ochrony roślin co świadczy o jej skuteczności i uniwersalnym zastosowaniu.
Na rozsadzie warzyw kapustnych zalecamy stosować produkt w stężeniu 0,15% (6l/m2) do podlewania zaraz po siewie lub podczas wschodów, kiedy zagrożenie patogenami jest największe. Przy sałacie należy podlać rośliny po wysadzeniu na miejsce stałe.
Na początku każdego sezonu nawykiem powinna być pełna ogrodnicza analiza gleby.
Określenie zawartości azotu , który jest pierwiastkiem bardzo mobilnym jest ważne gdyż jest plonotwórczym składnikiem.
W analizie ogrodniczej określamy pH, zawartość N, P, K, Mg, Ca oraz chlorki i zasolenie.
Określenie zawartości chlorków jest istotne ze względu na to iż wiele gatunków jest wrażliwych na ten pierwiastek i nie toleruje nawożenia potasowego w postaci chlorkowej, czyli najpopularniejszego źródła potasu – soli potasowej.
Wrażliwe uprawy na chlor wymagają formy siarczanowej potasu, która nie będzie toksyczna dla roślin, są to: cebula, por, fasola, sałata, wszystkie uprawy wczesne
i tunelowe, papryka.
W tych uprawach zdecydowanie stosujemy wygodne kompleksowe nawozy wieloskładnikowe dobierając je w zależności od potrzeb:
- Elixir Supreme 12-12-17 - uniwersalny i najpopularniejszy skład, wyróżnia się amonową formą azotu, wysoką zawartością siarki (35% SO3) oraz jedną z najwyższych rozpuszczalności fosforu w wodzie.
- Blaukorn Premium 15-3-20 z magnezem, siarką, borem, żelazem i cynkiem - charakteryzuje się zwartością dwóch form azotu: azotanowy i amonowy oraz bardzo wysoką zawartością potasu.
Siarka zwiększa efektywność nawożenia azotem, ponadto powoduje że rośliny są bardziej odporne na suszę, przymrozki oraz inne czynniki stresowe.
Elixir Supreme stosujemy pod uprawy wrażliwe na chlor oraz wszystkie uprawy wczesne, zarówno w uprawie polowej cebul, pora, sałaty, papryki i fasoli - dawka 400kg-800 kg/ha, ale też pod osłonami: ogórek papryka, dawka 5-10 kg / 100 m2.
Na uwagę zasługuje fakt iż ponad 90% fosforu zawartego w Elixir Supreme jest rozpuszczalna w wodzie, co sprawia że wpływamy pozytywnie na rozbudowę systemu korzeniowego
Właściwe podejście do nawożenia oparte na analizie zasobności gleby oraz w oparciu o wymagania danego gatunku dają nam możliwość wpływania na wielkość plonu, parametry jakościowe oraz finalnie na to ile zostanie nam w kieszeni na koniec sezonu. Pozorne oszczędności w tak wymagających uprawach są nie na miejscu.
Niezależnie od warunków rynkowych powinniśmy mierzyć w najwyższe plony przy zachowaniu dbałości o zdrowotność upraw i konkretne parametry jakościowe wymagane przez odbiorcę.
Sławomir Mechacki
Specjalista ds. warzyw PROCAM Polska
Przydatne linki:
https://bio-lider.pl/products/baktotarcza-w/
https://www.upl-ltd.com/pl/produkty/proplant-722-sl
https://horti.procam.pl/produkty-elixir-supreme-12-12-17
https://horti.procam.pl/produkty-blaukorn-premium-15-3-20