Dziś skupiamy uwagę na precyzyjnej ochronie warzyw przed chorobami i szkodnikami.
Komunikat Warzywniczy PROCAM z dnia 02.07.2021
"Produkcja warzyw jest kosztowna i wymaga dużej złożonej wiedzy nie tylko odnośnie nawożenia ale również chorób, szkodników ich biologii. Niezależnie czy to produkcja pod supermarket czy przetwórstwo - płaci się za jakość surowca warzywa, a jakość możemy osiągnąć tylko poprzez stosowanie zabiegów w punkt problemu – w optymalnym terminie i użycie środków ochrony roślin o odpowiednim do sytuacji mechanizmie działania.
Zmniejszająca się liczba możliwych substancji, które możemy użyć, a jednocześnie wymagania co do poziomu pozostałości chemicznych w warzywach zmuszają nas do precyzyjnego stosowania chemii. Ograniczamy koszty, planujemy zbiegi celowane pod danego patogena" – mówi Sławomir Mechacki, Procam.
Stacje Meteo
Kluczową sprawą jest wyznaczenie pierwszego terminu – mającym na celu czyli ograniczenie infekcji pierwotnej. A im mniejszy potencjał infekcyjny grzyba na starcie, tym mniejsza liczebność grzyba co oznacza mniej infekcji wtórnych a więc lepszy stan fitosanitarny upraw. W przypadku zarazy ziemniaka w uprawie ziemniaka i pomidora obecnie prawie w całej Polsce I termin zabiegu przypadł na drugą dekadę czerwca (około 19 czerwca- wielkopolska) - 28/29 czerwca (Centrum, Podlasie) – mówi Anna Pękalska, Procam. Więcej informacji w naszym materiale wideo.