Zdawać by się mogło, że najtrudniej jest wyprodukować odpowiednio duży i ładny owoc. Okazuje się jednak, że musi mieć on jeszcze odpowiednią jędrność, soczystość, smak i trwałość pozbiorczą. Za te cechy nie odpowiada tylko i wyłącznie odmiana. Możemy na nie również wpływać poprzez odpowiednie nawożenie. Za wzrost i smak owoców w dużej mierze odpowiada potas, za jędrność i trwałość przechowalniczą - wapń, a za kolor w dużej mierze - fosfor. Problem w tym, że składniki te nie zawsze mogą być z sobą łączone. Nawet, kiedy z punktu chemicznego mieszanina jest poprawna, to składniki te rywalizują między sobą w kwestii „zajęcia odpowiedniego miejsca” w roślinie. Dlatego konieczne jest zaplanowanie odpowiedniej strategii nawożenia w zależności od przebiegu warunków atmosferycznych i oczekiwanego plonu.
Wpływ nawożenia przedzbiorczego na jakość plonu
W sadach słabo plonujących możemy spodziewać się owoców większych, wyrośniętych ponad miarę. Owoce takie, mogą na tym etapie powiększać swoją wielkość tylko poprzez „pompowanie” komórek. Dlatego można przyjąć, że powinny zawierać wystarczająco dużo potasu. Do właściwego wybarwiania jednak potrzebują także odpowiedniej ilości fosforu. Jednym z uniwersalnych i bardzo wysokiej jakości rozwiązań jest Pro Horti Plus P zawierający N-P-K w proporcjach 10-50-6 oraz magnez, siarkę i komplet mikroelementów. Produkt ten oprócz imponującej zawartości składników posiada innowacyjną technologię FAST DIRECTION, która przyśpiesza pobieranie i wykorzystywanie substancji pokarmowych przez roślinę. Tak wysoka zawartość fosforu (50% P2O5) sprawia, że ten czynnik wpływa znacząco na wybarwianie się owoców. Pamiętać jednak należy, że nawet wysokie dawki fosforu nie pomogą w wybarwianiu się owoców w przypadku braku światła w koronie.
Duże owoce mają tendencje do szybkiej utraty jędrności, wzrasta też ryzyko wystąpienia chorób przechowalniczych. Z tego powodu należy bezwzględnie dokarmiać owoce wapniem. Pozostaje się tylko zastanowić, które jego formy będą w tym sezonie najodpowiedniejsze. Moim zdaniem te nieposiadające w swym składzie zbyt dużej ilości azotu, czyli mrówczany i chlorki. Produkty oparte na saletrze wapniowej będą mogły powodować nadmierny wzrost wegetatywny drzewa i potęgować problemy z wybarwianiem się owoców.
Ciekawym rozwiązaniem jest produkt Pro Horti CalPhos stanowiący unikatowe połączenie wapnia i fosforu. Zastosowany pozakorzeniowo może wspomóc wybarwianie się owoców. W nawozie tym w doskonały sposób połączono energetykę fosforu z mocą wapnia. Pro Horti CalPhos jest skuteczny w swoim działaniu i umożliwia zastosowanie nawożenia fosforowego i wapniowego w jednym czasie. Ilość wapnia (Ca) zawarta w CalPhosie jest wystarczająca w odmianach mało i średnio wymagających. Poleca się stosować go w okresie przedzbiorczym, czyli w czasie wybarwiania się i dynamicznego wzrostu owoców. Istotnym jest fakt, że produkt ten doskonale miesza się z większością fungicydów, a co jeszcze istotniejsze, w odmianach szczególnie wrażliwych na niedobory Ca, można go połączyć także z nawozem Pro Horti mrówCa, dzięki czemu możemy prowadzić jednocześnie ochronę i nawożenie. Pro Horti CalPhos ma jeszcze jedną ważną cechę – obniża poziom kwasowości cieczy roboczej z uwagi na pH produktu (0,8-1,2). Przy zastosowaniu tego produktu np. z kaptanami, wpływamy na skuteczność zabiegu i przedłużamy trwałość mieszaniny zbiornikowej. Nawet przerwanie zabiegu na kilka godzin (np. z powodu deszczu) zabezpiecza roztwór przed utratą swoich właściwości. Optymalna dawka Pro Horti CalPhos to 5 l/ha, zastosowana 2, 3 razy w okresie wiosennym i 2 razy w okresie przedzbiorczym.
Pro Horti mrówCa zawiera 260 g CaO w litrze preparatu, w łatwo dostępnej formie mrówczanu wapnia. Kolejnym atutem produktu jest wysoka zawartość aminokwasów sprawiających, że zawarte w nim składanki są jeszcze łatwiej pobierane i wykorzystywane przez rośliny, a przy okazji jeszcze mniej agresywne i całkowicie bezpieczne dla owoców. Pro Horti mrówCa obok wapnia zawiera również niezbędne mikroelementy – cynk (Zn) i mangan (Mn). Cynk uczestniczy w przemianach białkowych i jest niezbędny przy syntezie niektórych aminokwasów będących materiałem wyjściowym w syntezie auksyn. Mangan z kolei aktywuje enzymy redukcji azotanów i pozytywnie wpływa przede wszystkim na zasadniczą barwę owoców, co jest istotne w uprawie jabłoni i gruszy.
Stosowanie chlorku wapnia tuż przed zbiorem w podwyższonych dawkach pozytywnie wpływa na zaopatrzenie owoców w wapń i zdolności przechowalnicze, jednak działa fitotoksycznie na liście.
Przy wcześniejszym sięganiu po chlorek wapnia warto jest stosować ostrożne dawki w granicach 5 kg/ha w połączeniu z nawozami aminokwasowymi działającymi osłonowo, np. Pro Horti AminoMax lub NaturalCrop SL 1-1,5 l/ha.
Krzysztof Gasparski,
PROCAM Polska