Rzeczą już powszechnie znaną jest wpływ ochrony roślin na jakość plonu. Gorzej jest z właściwym podejściem do roli nawożenia. Jedni nie wierzą w skuteczność i nie stosują nic poza minimum, inni z kolei ulegają nadmiernej presji reklam i bez opamiętania stosują wszystko, co tylko się pokaże na rynku, byle tylko mieć lepsze plony niż sąsiad. Na szczęście przybywa osób, które nie tylko potrafią zweryfikować słuszność zastosowania nawożenia, ale i są intuicyjnie otwarte na wdrażanie w swoich sadach właściwych i rozsądnych rozwiązań skutkujących nie tylko zwiększaniem, lecz także poprawą jakości plonu. Jednym z takich ciekawych rozwiązań jest produkt Pro Horti CalPhos – unikatowe połączenie wapnia i fosforu. Wiadomo powszechnie, że pierwiastki wapń (Ca) i fosfor (P) w środowisku często ze sobą nie współgrają. Przykładem może być choćby gleba zasadowa z dużą ilością wapnia, w której fosfor szybko wchodzi w reakcję z wapniem tworząc formy mało przyswajalne dla roślin.
Pro Horti CalPhos i Pro Horti mrówCa – skuteczne budowanie wielkości, jędrności i zdrowotności owoców
Fosforowi przypisuje się rolę głównego pierwiastka odpowiedzialnego za energetykę roślin. W praktyce odpowiada on za prawidłowe korzenienie się roślin, a w części nadziemnej odpowiada m.in. za podziały komórkowe w zawiązkach owoców. Produkt Pro Horti CalPhos w zastosowaniu pozakorzeniowym może odegrać bardzo ważną rolę. Trzeba bowiem pamiętać, że z im większej liczby komórek będzie składać się owoc, tym większe szanse będzie mieć, aby odpowiednio wyrosnąć. Owoce duże, ale z małą liczbą komórek są bardziej narażone na uszkodzenia i są mniej jędrne w porównaniu z owocami takiej samej wielkości, ale zbudowanymi z dużo większej ilości komórek.
Drugim ważnym pierwiastkiem w produkcie Pro Horti CalPhos jest wapń. Ten z kolei wchodzi w skład ścian komórkowych i powoduje, że są mocniejsze i wytrzymalsze na uszkodzenia. To w efekcie prowadzi do powstawania bardziej jędrnych owoców, czyli bardziej wytrzymałych na uszkodzenia mechaniczne. Ponadto należy pamiętać, że konsumenci preferują owoce o zwartej strukturze miąższu. Dodatkową rolą wapnia jest ograniczenie wystąpienia wielu chorób fizjologicznych i przechowalniczych owoców. Do tej pory główny nacisk w nawożeniu owoców wapniem koncentrował się od czerwcowego opadu zawiązków i miał na celu głównie ograniczenie wystąpienia chorób fizjologicznych. Obecnie wiemy, że ważniejszym momentem zastosowania wapnia jest moment podziałów komórek w zawiązkach owocowych, czyli od końca kwitnienia do czerwcowego opadania zawiązków. Ten okres jest bowiem newralgicznym z racji skłonności owoców do ordzawień. Dotychczas nie było na rynku zbyt wielu produktów o dużej skuteczności nawożeniowej wapniem i bezpiecznych dla zawiązków owocowych, które można zastosować w tym okresie. Obecnie mamy do dyspozycji nawóz Pro Horti CalPhos, który w doskonały sposób połączył energetykę fosforu z mocą wapnia. Pro Horti CalPhos jest skuteczny w swoim działaniu i umożliwia zastosowanie nawożenia w jednym czasie, zarówno fosforem, jak i wapniem. Może być stosowany przez cały okres produkcji owoców, ale najważniejszymi momentami wykorzystaniago jest okres pomiędzy kwitnieniem a czerwcowym opadaniem zawiązków, oraz okres przedzbiorczy, czyli wybarwiania się i dynamicznego wzrostu owoców.
Pro Horti CalPhos doskonale miesza się z większością fungicydów, a co jeszcze istotniejsze, można go połączyć także z nawozem Pro Horti mrówCa i prowadzić jednocześnie nawożenie i ochronę. Pro Horti CalPhos ma jeszcze jedną ważną cechę – obniżania pH cieczy roboczej z uwagi na pH produktu – 0,8–1,2. Jest to istotna zaleta, bo dzięki zastosowaniu tego produktu np. z kaptanem, zwiększamy skuteczność zabiegu i przedłużamy trwałość mieszaniny zbiornikowej. Dzięki temu nawet przerwanie zabiegu na kilka godzin (np. z powodu deszczu) zabezpiecza roztwór przed utratą swoich właściwości. Optymalna dawka Pro Horti CalPhos to 5 l/ha, zastosowana 2, 3 razy wiosną i dwa razy w okresie przedzbiorczym.
Wspomniany już nawóz Pro Horti mrówCa nie tylko wpływa korzystnie na ograniczenie chorób przechowalniczych (gorzką plamistość podskórną, rozpad mączysty i in.), lecz także na jędrność owoców. Nawóz ten jest oparty na sformułowanym mrówczanie wapnia połączonym dodatkowo z aminokwasami oraz manganem i cynkiem. Głównym atutem produktu jest jego efektywność i skuteczność działania wynikająca z tempa wchłaniania do rośliny. Pro Horti mrówCa ogranicza też wystąpienie chorób fizjologicznych oraz wpływa korzystnie na jędrność owoców, a przez to na ich przechowywanie. Ponadto zawarty w produkcie mrówczan wapnia wykazuje pomocne działanie przy ograniczaniu presji ze strony chorób bakteryjnych (raka bakteryjnego i zarazy ogniowej). Polecana dawka Pro Horti mrówCa w sadach wynosi 2–3 l/ ha w 4–6 zabiegach od fazy opadania płatkówkwiatowych, aż do zbioru owoców.
Zalecenia stosowania PRO HORTI CalPhos
Uprawa | Cel i termin zabiegu | dawka (l/ha) | ilość cieczy (l/ha) |
DRZEWA ZIARNKOWE | Stymulacja podziałów komórkowych, zwiększenie wielkości owoców. Koniec kwitnienia do opadu czerwcowego (1-2 zabiegi). | 4-6 | 500-750 |
Poprawa wybarwienia czerwonych odmian, wzrost jędrności owoców 2 zabiegi na 4 i 2 tygodnie przed zbiorem. | |||
DRZEWA PESTKOWE |
Stymulacja podziałów komórkowych, zwiększenie wielkości owoców. Koniec kwitnienia, pierwsze tygodnie wzrostu zawiązków (1-2 zabiegi). | 4-6 | 500-750 |
Poprawa wybarwienia i jędrności owoców. 2 zabiegi na 4 i 2 tygodnie przed zbiorem. | |||
TRUSKAWKI | Poprawa jędrności owoców, wielkości, trwałości i wybarwienia. 2-3 zabiegi od poczatku kwitnienia do zbiorów. | 4-5 | 750 |
ROŚLINY JAGODOWE |
Poprawa jędrności owoców, wielkości, trwałości i wybarwienia. 3 zabiegi od momentu wiązania owoców do zbiorów. | 4-5 | 500-750 |
PAPRYKA, POMIDORY | Wpływ na jakość, jędrność owoców, wielkość, trwałość i czerwone wybarwienie. 3-5 zabiegów od fazy wiązania owoców. | 4-5 | 400-600 |
Zalecenia stosowania PRO HORTI mrówCa
Uprawa | Cel i termin zabiegu | dawka (l/ha) | ilość cieczy (l/ha) |
Drzewa ziarnkowe |
Jędrność owoców, zapobieganie gorzkiej plamistości podskórnej oraz innym chorobom przechowalniczym. |
2,5-3 |
500-750 |
Drzewa pestkowe |
Wzrost tolerancji na pękanie owoców, poprawa jędrności i trwałości owoców. 3-4 zabiegi od fazy przekwitania aż do zbiorów. |
3 |
500-750 |
Porzeczki Agrest | Jędrność owoców, wielkość owoców, trwałość pozbiorcza. 3 zabiegi od fazy zawiązywania owoców aż do zbiorów. |
2-3 |
500-750 |
Truskawki |
Jędrność owoców, wielkość owoców, trwałość pozbiorcza. |
2-3 |
750 |
Winogrona |
Jędrność owoców, odporność na szarą pleśń (Botrytis). |
4 |
500 |
Kapusta pekińska |
Poprawa zaopatrzenia w wapń, zwiększenie odporności na choroby fizjologiczne podczas wzrostu i przechowywania. |
2-3 |
400-600 |
Pozostałe warzywa w gruncie |
Poprawa zaopatrzenia w wapń, zwiększenie odporności na choroby fizjologiczne podczas wzrostu i przechowywania. |
2-3 |
400-600 |
Warzywa pod osłonami |
Poprawa zaopatrzenia w wapń, zwiększenie odporności na choroby fizjologiczne. |
Roztwór 1% |
Krzysztof Gasparki
PROCAM Polska