Zapraszamy wszystkich związanych z produkcją kapusty na spotkanie, które odbędzie się w niedzielę 1 września 2019, w miejscowości Drygulec 3, 27-523 Wojciechowice. Gospodarzami spotkania jest Rodzina Małkiewiczów.
Krajowe Dni Producentów Kapusty Kiszonej
Na poletkach zaprezentowana zostanie kolekcja kapust z oferty firmy BEJO, w tym odmiany przeznaczone do kwaszenia oraz na świeży rynek. Rozsadę wyprodukowała i dostarczyła GPR Krasoń, a za program nawożenia i ochrony odpowiada firma PROCAM.
W programie poza konsultacjami ekspertów z dziedziny produkcji, ochrony czy nawożenia będzie także zwiedzanie kwaszarno. To okazja żeby prześledzić cały proces produkcji kapusty kwaszonej od wyboru odmiany, poprzez sadzenie, zabiegi polowe, zbiór, szatkowanie, kwaszenie aż do pakowania/konfekcjonowania i dystrybucji do klientów.
W programie także część wykładowa oraz wystawa technologii maszyn.
Spotkanie zakończy się dyskusją przy grillu.
Dodatkową atrakcją będzie degustacja produkowanych przez Rodzinę Małkiewiczów "Serów Sandomierskich od Dziedzica" oraz win z "Winnicy Sandomierskiej".
Program Krajowych Dni Producentów Kapusty Kwaszonej 2019
12.00-13.00 przyjaz gości/ rejestracja/ lunch
13.00-14.30 zwiedzanie kolekcji kapust/konsultacje z ekspertami
14.30-16.30 część wykładowa
16.30-17.00 zwiedzanie zakładu/ pokaz technologii kwaszenia i konfekcjonowania
Od 17.00 dyskusje przy grillu
ZAPRASZAMY!