Żerujące gąsienice owadów powodują uszkodzenia liści łodyg, owoców i korzeni. Często miejsca uszkodzenia stanowią wtórne wrota zakażeń chorobami grzybowymi i bakteryjnymi. Skutkiem powyższego jest przede wszystkim gorsze plonowanie, upośledzenie pobierania składników pokarmowych, obniżona fotosynteza, gorsza jakość owoców i warzyw, obniżenie jakości przechowalniczej produktów roślinnych, obecność szkodników w plonie i w konsekwencji problem ze sprzedażą lub wręcz niemożliwość sprzedaży. Większość preparatów chemicznych stosowanych w ochronie przed gąsienicami jest skuteczna, ale niestety tworzą pozostałości w roślinach, co często uniemożliwia ich stosowanie w okresie przed zbiorczym oraz w okresie zbiorów.
ERUCA, dni gąsienic zostały policzone
ERUCA to produkt biologiczny, zawierający wyspecjalizowane izolaty bakterii z grupy Bacillus poprawiające zdrowotność roślin, wpływa na ograniczenie skutków żerowania gąsienic tantnisia krzyżowiaczka, piętnówki kapustnicy, bielinka kapustnika, bielina rzepnika i wielu innych. Produkt nie wykazuje pozostałości typowych dla środków ochrony roślin. Jest bezpieczny dla owadów pożytecznych, może być stosowany przez cały okres wegetacji. Największą jednak przydatność wykazuje w okresie zbiorów, kiedy to tradycyjne rozwiązania ze względu na
karencję i pozostałości nie mogą być stosowane.
Skuteczność preparatu zależy od dokładnego pokrycia roślin oraz od pory wykonania zabiegu – zalecamy zabiegi późnym wieczorem / nocą, w dni pochmurne z wysoką wilgotnością powietrza lub wczesnym rankiem z dużą ilością wody. Wydatek cieczy roboczej należy zwiększyć o 30-50% w stosunku do standardowych zabiegów. Ważne jest aby po zabiegu ciecz długo utrzymywała się na roślinach. Najlepszy efekt uzyskujemy stosując produkt tuż po zaobserwowaniu pojawienia się pierwszych gąsienic. Częstotliwość zabiegów powinna wynosić
7-21 dni w zależności od warunków atmosferycznych i presji szkodników.
Tomasz Olszewski, Krzysztof Gasparski
PROCAM Polska