Sezon wegetacyjny w uprawie warzyw w pełni, a wraz z nim zagrożenia występujące na plantacjach. Wysokie temperatury oraz wilgotność powietrza sprzyja rozwojowi patogenów oraz populacji szkodników. Zapraszam to zapoznania się z zaleceniami na najbliższy czas.
Dzienna Porcja Warzyw – 27.06.2024
Cebula
W uprawie cebuli z siewu zakończone są zabiegi herbicydowe oraz zostały wykonane pierwsze fungicydowe wraz z nawożeniem dolistnym. Koniec czerwca/początek lipca, towarzyszące wysokie temperatury to idealne warunki do wylotu kolejnego pokolenia wciorniastka tytoniowca. Pewnym rozwiązaniem jest Benevia 100 OD 0,75 l/ha. Produkt ten wymaga adiuwantów olejowych - Oil Pro w dawce 0,25l /100 l wody. Do naszej dyspozycji pozostaje również Spintor 240 EC, który w dawce 0,4l/ha doskonale zwalcza tego szkodnika.
Nie można zapomnieć o zagrożeniach grzybowych, które również występują i są odczytywane przez stacje meteo. Mimo, że zmalało ryzyko infekcji mączniakiem rzekomym, wzrosło natomiast stemphylium oraz alternariozą. Ochronę w tym przypadku opieramy na Signum 33 WG w dawce 1kg/ha lub Luna Experience 400 SC 0,5 l/ha. Zabiegi takie stosujemy razem z nawożeniem nalistnym, odpowiednim na tym etapie wegetacji będzie podanie produktu zawierającego wapń w chelacie ADOB Ca IDHA 1 kg/ha + ProHorti Plus ZN+B 3-4 kg/ha + ProHorti Plus PK 4 kg/ha. Pamiętać należy aby łączyć powyższe zabiegi z adiuwantami Hurricane Pro 0,1 l /200 l wody lub Sirocco 0,25 l/ha. Zapewni to lepsze właściwości cieczy roboczej, lepsze pokrycie liścia, a co za tym idzie lepszą skuteczność zabiegu.
Warzywa kapustne
W uprawie kapusty, brokułów czy kalafiorów trwa walka z dużym żerowaniem szkodników. Głównymi w tym momencie są mączlik warzywny, tantniś krzyżowiaczek i mszyca.Benevia 100 OD 0,75 l/ha + Oil Pro w dawce 0,25l /100 l wody zwalcza niemal wszystkie szkodniki, zwalcza zdecydowanie więcej szkodników niż mówi etykieta. Do dyspozycji w zwalczaniu gąsienic mamy Coragen 200 SC/Voliam w dawce 125 ml/ha oraz Spintor 240 SC0,2-0,4 l/ha.
W zwalczaniu mszycy i mączlika w kapuście bardzo dobrze sprawdza się Afinto 0,14 kg/ha. Do zagrożeń grzybowych w bieżącym okresie zaliczmy mączniaka rzekomego iprawdziwego, alternariozę oraz szarą pleśń. Zwalczanie tych patogenów opieramy o produkty zawierające azoksytrobine, a więc Azoksar Super 250 SC / Laiba 250 SC w dawce 0,8 l/ha. Dodatek preparatów miedziowych ogranicza choroby bakteryjne: Miedź Extra 380 SC 2l/ha. Możemy również zastosować Signum 33 WG w dawce 0,75 - 1kg/ha. Nawożenie dolistne opieramy na szybko przyswajalnym azocie w postaci NHCa Delta 4l/ha + ProHorti Plus PK 4 kg/ha + PROCAM Bor 1 l/ha.
Warzywa korzeniowe
Szkodnikiem, który wyrządza największe szkody w uprawach warzyw korzeniowych, głównie w marchwi jest połyśnica marchwianka. Przed nami jest drugi wylot, który zazwyczaj występował na przełomie lipca i sierpnia, ale w ostatnich latach notowaliśmy wyloty już w połowie lipca. Profilaktycznie zabiegi to łączenie zabiegów grzybowych czy herbicydowych z produktami zawierającymi deltametryne np. Prokill 0,5 l/ha. W przypadku potwierdzonego wylotu połyśnicy, wytaczamy cięższe działo w postaci Benevi 100 OD 0,75 l/ha wraz z adiuwantem olejowym. Główne zagrożenia grzybowe, które obecnie występują to alternarioza oraz mączniak prawdziwy. W oby przypadkach sprawdzają środki oparte na azoksystrobinie Azoksar Super 250 SC / Laiba 250 SC w dawce 0,8 l/ha w połączeniu z Valorem 250 EC w dawce 0,5 l/ha. W przypadku bardzo dużego zagrożenia lub występowania objawów choroby, skutecznym rozwiązaniem będzie zastosowanie Switch 62,5 w dawce 0,8 kg/ha. Nawożenie dolistne powinno zawierać poza podstawowymi makroskładnikami, również mangan, molibden oraz miedź. Składniki te poza działaniem plonotwórczym biorą udział w wybarwieniu korzeni. Doskonała kombinacją będzie postacie NHCa Delta 4,0 l/ha + ProHorti Plus PK 4 kg/ha + ProHorti Mikro Mg 4,0 kg lub Proleaf Max 4.0 2,0 l/ha.
W przypadku warzyw korzeniowych, również pamiętamy o dodawaniu adiuwantów w celu zwiększenia skuteczności zabiegów.
Fasola szparagowa
Jesteśmy również w trakcie ochrony fasoli szparagowej produkowanej głównie pod zakłady przetwórcze. W tej uprawie głównymi szkodnikami są śmietka kiełkówka, strąkowiec fasolowy oraz mszyce. W przypadku zwalczania śmietki kiełkówki dobrym rozwiązaniem jest łącznie produktów zawierających acetamipryd 0,2l lub kg/ha oraz Delia Stop 200g/ha. Połączenie zabiegu chemicznego oraz biologicznego zapewnia skuteczną i wydłużoną ochronę. W przypadku zwalczania strąkowca oraz mszycy stosujemy acetamipryd 0,2l lub kg/ha. Główne zagrożenia fungicydowe z jakimi będziemy mieli do czynienia to zgnilizna twardzikowa, szara pleśn oraz askochytoza oraz antraknoza. Zapobiegawczo zalecamy stosowanie produktów
Azoksar super 250 SC / Laiba 250 SC w dawce 0,8 l/ha. W przypadku silnej presji stosujemy Switch 62,5 w dawce 0,8 – 1kg/ha. W uprawie fasoli bardzo ważnym jest również zabieg produktami miedźowymi np. Miedź Extra 380 S.C. 2-2,5 l/ha. Nawożenie dolistne w tej uprawie powinno zawierać min. mangan, molibden oraz cynk, pierwiastki te przyśpieszają rozwój brodawek korzeniowych, przez co zwiększa się wykorzystanie azotu. Naszą propozycja jest Improver 0,6-0,8 l + ProHorti Plus PK 4 kg/ha + Proleaf Max 4.0 2l/ha.