Kapryśna pogoda jaką mamy tej wiosny nie pomaga w uprawie warzyw. Krótkie okna pogodowe na zabiegi, przymrozki i brak opadów stały się w ostatnich latach elementem, z jakim musimy się borykać. Ważne jest, aby zabiegi wykonywać z możliwie najwyższą skutecznością, pogoda jednak nie pomaga. Zapraszam do zapoznania się z zaleceniami na najbliższy czas w uprawie warzyw gruntowych.
CEBULA
Cebula zimowa wchodzi w fazę budowania główki, więc zapotrzebowanie na składniki pokarmowe zdecydowanie zwiększa się. Stopniowo wzrasta presja mączniaka rzekomego, stemphylium oraz alternariozy z różnym nasileniem w zależności od regionu. Zapobiegawczo stosujemy Azoksar Super 250 SC 0,8 l/ha lub Signum 33 WG w dawce 1kg/ha. Razem z zabiegiem fungicydowym stosujemy nawożenie dolistne ProHorti Plus PK 4-5 kg/ha + NHCa Delta 3-4 l/ha przemiennie z ProHorti Mikro Mg 4 kg/ha.
W cebuli wiosennej jesteśmy na etapie za biegów herbicydowych doglebowych jak i nalistnych. Stosujemy preparaty w dawkach dzielonych tak, aby cebula jak najmniej odczuła stres herbicydowy przy jednoczesnej wysokiej skuteczności zabiegu, a substancja była dobrana odpowiednia do chwastów występujących na polu. W zabiegach po siewie opieramy się na takich rozwiązaniach jak: Bandur 600 SC (aklonifen) lub Stomp Aqua 455 CS / Activus 400 SC (pendymetalina) lub Boxer 800 EC/Krum 800 EC (profulsokarb) czy Wing P 462,5 EC. W uprawie cebuli herbicydy stosujemy, gdy na roślinie znajduje się nalot woskowy, a więc najlepiej w dni słoneczne min 2-3 dni po opadach deszczu. Zagrożeniem, które występuje i zagraża cebuli w tej fazie, jest śmietka cebulanka, w walce z którą stosujemy produkty oparte na acetamiprydzie.

Fot. 1 – objawy żerowania śmietki.
WARZYWA KORZENIOWE
W uprawie warzyw korzeniowych wykonywane są zabiegi doglebowe oraz nalistne. Do dyspozycji mamy Bandur 600 SC oraz Activus 400 SC / Stomp Aqua 455 CS, flurochloridon w produkcie Racer 250 EC, jak również chlomazon w produktach Command 480 EC / Reactor Plus 480 EC. Bardzo ważne jest, że ostatnią substancję czyli chlomazon stosujemy tylko w uprawie marchwi. Jeszcze w tym roku do dyspozycji, również wyłącznie w uprawie marchwi jest metrybuzyna – nie stosujemy w pietruszce!!!. Stosowanie metrybuzyny dozwolone jest do 24 listopada 2025 roku. Pamiętajmy również o dodatku adiuwantu doglebowego Hurricane Soil. W zabiegach doglebowych znacząco wydłuży i wzmocni skuteczność herbicydu. Na wielu plantacjach obserwujemy zdecydowanie większą skuteczność tych samych herbicydów wzmocnionych produktem Hurricane Soil. Tanie preparaty olejowe zdecydowanie słabiej wspierają efektywność zabiegów herbicydowych, widać różnicę na korzyść Hurricane Soil, gdy na tym samym polu zastosowaliśmy inne standardowe adiuwanty doglebowe.
Zabieg doglebowy warto połączyć z produktami AzotoPower oraz FosfoPower, są to produkty biologiczne, dawkowane po 100 g/ha. Produkty te wiążą ok. 30-40 kg azotu z powietrza i udostępniają roślinom uprawnym oraz odblokowują ok. 40-50 kg fosforu. Dostarczają składniki pokarmowe przez cały okres wegetacji roślin.
Mimo wczesnych faz rozwojowych buraczka ćwikłowego, na niektórych plantacjach stwierdzono już infekcję chwościkiem. W takim wypadku, ale również i zapobiegawczo, stosujemy produkty oparte na azoksystrobinie w dawce 0,8 l/ha, zalecamy połączyć ten zabieg z biostymulacją imPROver+ 0,6-0,8 l/ha oraz dokarmianiem dolistnym ProHorti Mikro Mg 3 kg/ha.
WARZYWA KAPUSTNE
Na bieżąco obserwujemy wyloty śmietki kapuścianej, pchełek, które dla młodych roślin są wyjątkowo niebezpieczne. Na tym etapie wegetacji w ograniczeniu śmietki oraz pchełki również zalecamy mieszaniny acetamiprydu oraz pyretroidy np. Karate Zeon 050 CS 0,12 l/ha. Pamiętajmy również o biologicznym ograniczeniu śmietki produktem Delia Stop w dawce 200 g/ha. Nawożenie dolistne na tym etapie powinno się przede wszystkim kierować w stronę fosforu, który jest niezbędny do rozwoju systemu korzeniowego, ale jednocześnie jest trudno pobierany przez rośliny w glebie. Idealnym rozwiązaniem jest Prohorti Plus P 3-5 kg/ha lub Proleaf Makro P kg/ha + imPROver+ 0,6 l-0,8 l.
Standardem w ochronie przed szkodnikami warzyw kapustnych jest stosowanie produktu Verimark 200 SC do zaprawiania rozsady. W okresie wiosennym zabezpieczamy w ten sposób rozsadę na okres 5-6 tygodni przed niemal wszystkimi szkodnikami, latem przy szybkim przyroście masy liściowej ochrona skraca się do 4-5 tygodni.

Fot 2. - Monitoring wylotu śmietki kapuścianej.
GROCH ZIELONY
Maj to również czas na zabiegi ochronne i dokarmianie dolistne w grochu zielonym. Ochronę herbicydową opieramy na produktach zawierających bentazon np. Baltar w dawce 2 l/ha lub Baltar 1,5 l/ha + Butoxone M 400 Sl 2 l/ha. Bardzo ważnym elementem jest dodatek adiuwantu olejowego Oil Pro+ 0,5 l/ha, co znacznie zwiększa skuteczność takiego zabiegu. Jest to również moment kiedy wykonujemy zabiegi fungicydowe, głównie zapobiegawczo przeciw mączniakowi prawdziwemu jak i rzekomemu, dobrym wyborem jest Azoksar Super 250 SC 0,8 l/ha wraz z nawożeniem dolistnym ProHorti Mikro Mg 3 kg/ha lub Proleaf Max 4.0 2l/ha + imPROver+ 0,6-0,8 l + ProCam Bor 0,5l. W przypadku stwierdzenia żerowania mszyc stosujemy produkty zawierające acetamipryd lub deltametrynę według zaleceń etykietowych.

Fot.3 – Początek kwitnienia grochu, idealny moment na zabieg fungicydowy.
UWAGA PRZYMROZKI:
- dobrze odżywione rośliny zawsze lepiej znoszą spadki temperatur, potas zagęszcza soki komórkowe, cynk podnosi tolerancję na chłody. Zalecamy: ProHorti K lub PK 4-5 kg/ha + aminokwasy roślinne ProHorti Amino 2l/ha lub zwierzęce Natural Crop Sl 2 l/ha.
- przed spodziewanymi przymrozkami stosujemy krioprotektant KrioFlor 1,5 l/ha, który sprawia, że rośliny oddają wodę z komórek, soki zagęszczają się i zapobiegają tworzeniu lodowych kryształów, które rozrywają komórki w niskiej temperaturze
- koniecznie należy wykosić miedze
- jeżeli jest możliwość nawodnienia plantacji to warto podnieść wilgotność gleby przed spodziewanym przymrozkiem, parująca woda podniesie temperaturę
- po przymrozku biostymulacja i regeneracja w postaci imPROver+ 1 l/ha + ProHorti Mikro Mg
