W dobie obowiązujących zasad Integrowanej Ochrony oraz nacisku na ograniczenie zużycia środków ochrony roślin ważne jest precyzyjne i uzasadnione stosowanie nawożenia i ochrony. Praca nad wzmocnieniem roślin i ochrona zapobiegawcza jest efektywniejsza niż walka interwencyjna czy wyniszczająca. Przy odżywianiu roślin należy zadbać o to, aby składniki pokarmowe były dostępne zanim widoczne będą ich niedobory. Każdy objaw negatywny na roślinie prowadzi do zmniejszenia plonu oraz pogorszenia parametrów owoców. Mając 3-4 tys. drzew/ha i zbierając 60-100 ton jabłek z ha, zapotrzebowanie roślin na składniki pokarmowe jest niemal dwukrotnie wyższe niż podawane w opracowaniach sprzed 10-15 lat. W pierwszym etapie musimy uregulować kwasowość (pH) gleby – jest to najtańszy, a zarazem kluczowy aspekt nawożenia zanim przejdziemy do kosztownej aplikacji pozostałych makroelementów. W praktyce jednak nie jest to wystarczające, gdyż rośliny w przypadku wielu pierwiastków mimo optymalnej ich zawartości w glebie, z powodu okresowego zakłócenia ich pobierania lub zwiększonego zapotrzebowania na nie, wykazują ich deficyt na liściach i owocach. Warto przypomnieć, że głównym źródłem makroelementów jest gleba, natomiast mikroelementy najefektywniej możemy dostarczyć poprzez zabiegi dolistne. Brak działania wspomagającego ze strony sadownika prowadzi do ujawnienia się chorób fizjologicznych, redukujących wielkość plonu i pogarszających cechy owoców takie jak: wielkość, jędrność, wybarwienie, masa, zdolność przechowalnicza.
AVALON - test po trzech sezonach
Przy wsparciu doradców zewnętrznych opracowaliśmy wiele systemów nawożeniowych eliminujących sezonowe braki wynikające z okresowego większego zapotrzebowania roślin na składniki pokarmowe. Dla sadów drzew ziarnkowych, czyli dla jabłoni i gruszy opracowano technologię nawożenia pod nazwą AVALON, a dla sadów drzew pestkowych (m.in. czereśnia, wiśnia, śliwa, morela) - AVALON PESTKA. Oba systemy nie czekają, aż na roślinach widoczne będą objawy niedoboru składników, ale dostarczają na każdy okres rozwoju drzew kluczowe składniki wpływające na ich kondycję. Po trzech latach regularnego stosowania technologii AVALON widzimy dodatkowe benefity oprócz zwiększonego plonu, lepszego wybarwienia, czy wyższej jędrności owoców. Sady prowadzone w technologii AVALON są wyraźnie kondycyjnie w lepszym stanie. Owocowanie staje się regularne, mimo wysokiego obciążenia owocami zakładane są pąki kwiatowe na kolejny sezon, a przymrozki wiosenne wyrządziły mniejsze szkody w porównaniu do sadów, w których prowadzono standardowy program. Soki komórkowe są mocno zagęszczone, co wpływa na obniżenie temperatury ich zamarzania i w połączeniu z giberelinami pozwoliło osiągnąć wysoki plon mimo wiosennych przymrozków. Dobrze odżywione drzewa z widocznie silniejszym wigorem startują wiosną bez zbędnych, niekorzystnych przebarwień młodych liści. Fotosynteza przebiega bez zakłóceń, komórki w zawiązkach owoców dzielą się bardzo intensywnie, a to od ich ilości w dalszej fazie zależy wielkość i jędrność owoców oraz podatność na niedobór wapnia. Jabłka znacznie lepiej się przechowują, a co najważniejsze zmniejsza się ususzka o 0,5-1%, a także zmniejszają się ubytki z powodu rozpadu mączystego owoców o kolejne 1-3% w zależności od odmiany, co pozwala uzyskać nam dodatkowo 4-8 ton owoców z komory chłodniczej o pojemności 200 ton. Benefity płynące ze stosowania technologii AVALON w uprawie jabłoni i gruszy są niepodważalne.
Natomiast w przypadku stosowania technologii AVALON PESTKA w pierwszym roku zaobserwowaliśmy przyrost wielkości owoców, wzrost ich jędrności i przyrost plonu. W drugim roku, podobnie jak w jabłoniach, pojawił się efekt mocniejszych pąków kwiatowych, a straty przymrozkowe były znacznie mniejsze niż w przypadku standardowych rozwiązań. Tutaj ujawniły się także ogromne różnice w trwałości pozbiorczej czereśni, wiśni oraz śliwek. Okazało się, że dotychczasowe stosowanie wapnia było niewystarczające, technologia AVALON PESTKA uzupełniła te braki.
Jako jedni z nielicznych mamy przebadane mieszalności poszczególnych elementów technologii ze środkami ochrony roślin zarówno pod kątem jednorodności mieszaniny, jak i aktywności substancji czynnych oraz aktywności/ dostępności mikro- i makroelementów. Brak wytrąceń, a zachowanie skuteczności mieszaniny to zupełnie inne kwestie.
Podczas III Targów Horti-Tech, seria nawozów AVALON otrzymała wyróżnienie za kompleksowe podejście do odżywiania sadów jabłoniowych i gruszowych. Natomiast podczas IV edycji targów nawozy AVALON PESTKA otrzymały złoty medal za pionierskie połączenie wapnia Ca IDHA z pozostałymi makro- i mikroelementami.
Naszym celem jest odżywienie owoców. W przypadku drzew ziarnkowych opakowania przeznaczone są na 2-3 ha sadu w zależności od spodziewanego plonu. AVALON PESTKA zawsze jest przeznaczony na 1 ha intensywnie owocującego sadu pestkowego lub 1,5 ha sadu młodego lub o średnim potencjale plonotwórczym. Okazuje się, że AVALON PESTKA zyskał też zwolenników w uprawie porzeczek zarówno czarnych, jak i kolorowych, gdyż okres wegetacji pestkowych i jagodowych jest zbliżony. Dość łatwo zatem było adaptować właśnie tą serię nawozów dla roślin jagodowych. W praktyce stosowania tej technologii w jagodnikach, z powodu różnicy w plonach przyjęło się stosować pakiet na 2-3 ha w zależności od spodziewanego plonu.
Budowanie plonu, stabilnego corocznego owocowania i jego parametrów jakościowych zmusza nas do regularnej pracy. Tylko konsekwencja i ciężka praca pozwala osiągnąć sukces, którego niewątpliwie istotnym elementem okazała się technologia AVALON.