Jednym ciekawych rozwiązań dających szansę skutecznego, jednoczesnego dostarczenia wapnia (Ca) i fosforu (P), jest produkt Pro Horti CaPMaN stanowiący unikatowe połączenie tych dwóch składników.
Pro Horti CaPMaN
Jednym z takich ciekawych rozwiązań dających szansę skutecznego, jednoczesnego dostarczenia wapnia (Ca) i fosforu (P), jest produkt Pro Horti CaPMaN stanowiący unikatowe połączenie tych dwóch składników. Wiadomo jest powszechnie, że pierwiastki wapń (Ca) i fosfor (P) w środowisku często ze sobą wchodzą w reakcję tworząc barierę w ich przyswajaniu przez rośliny. Przykładem może być choćby gleba zasadowa z dużą ilością wapnia na której zastosowany fosfor szybko wchodzi w reakcję z wapniem tworząc formy mało przyswajalne dla roślin. Fosfor jest pierwiastkiem, któremu przypisuje się rolę głównego pierwiastka odpowiedzialnego za energetykę roślin. W praktyce odpowiada on za prawidłowe korzenienie się roślin, a w części nadziemnej odpowiada między innymi za podziały komórkowe w zawiązkach owoców. Produkt Pro Horti CaPMaN w zastosowaniu pozakorzeniowym, spisuje się bardzo dobrze. Trzeba pamiętać, że z im większej liczby komórek będzie się składać owoc, tym większe szanse mieć będzie, aby urosnąć do właściwych rozmiarów, zachowując jednocześnie właściwe parametry tekstury owoców. Wszak owoce duże, ale z małą ilością komórek są dużo bardziej narażone na uszkodzenia i wykazują się dużo mniejszą jędrnością w porównaniu z owocami takimi samymi na wielkość, ale zbudowanymi z dużo większej ilości komórek. Drugim ważnym pierwiastkiem w produkcie Pro Horti CaPMaN jest wapń. Wchodzi on w skład ścian komórkowych i powoduje, że ściany te są mocniejsze i bardziej odporne na uszkodzenia. To w efekcie prowadzi do powstawania bardziej jędrnych owoców, czyli mniej podatnych na uszkodzenia mechaniczne. Dodatkową rolą wapnia jest ochrona owoców przed wieloma chorobami fizjologicznymi i przechowalniczymi. Do tej pory główny nacisk w nawożeniu owoców wapniem koncentrował się w okresie od czerwcowego opadu zawiązków i miał na celu głównie walkę z chorobami fizjologicznymi. Obecnie wiemy, że ważniejszym momentem aplikacji wapnia jest moment podziałów komórek w zawiązkach owocowych, czyli od końca kwitnienia do czerwcowego opadania zawiązków. Ten okres jest jednak okresem newralgicznym z racji skłonności owoców do ordzawień. Do tej pory nie było do dyspozycji na ten okres zbyt wielu produktów o dużej skuteczności nawożeniowej wapniem, i bezpiecznych dla zawiązków owocowych. Obecnie oprócz chelatu ADOB Ca IDHA mamy nawozy Pro Horti mrówCa i Pro Horti CaPMaN.
Pro Horti CaPMaN w doskonały sposób połączył energetykę fosforu z mocą wapnia. Pro Horti CaPMaN jest skuteczny w swoim działaniu i umożliwia zastosowanie nawożenia tak fosforem, jak i wapniem w jednym czasie. Nawóz ten może być stosowany przez cały okres produkcji owoców, ale najważniejszymi momentami wykorzystywania go w produkcji owoców jest okres pomiędzy kwitnieniem a czerwcowym opadaniem zawiązków, oraz w okresie wybarwiania się i dynamicznego wzrostu owoców, czyli w okresie przedzbiorczym.Istotnym jest fakt, że Pro Horti CaPMaN doskonale miesza się z większością fungicydów, a co jeszcze istotniejsze, można go połączyć także z nawozem Pro Horti mrówCa dzięki czemu, możemy prowadzić jednocześnie nawożenie i ochronę. Pro Horti CaPMaN z uwagi na wysoką kwasowość produktu (pH +/- 1) obniża pH cieczy roboczej. Jest to bardzo istotna zaleta, bo dzięki wspólnemu zastosowaniu tego produktu np. z wieloma środkami ochrony roślin, powodujemy lepszą skuteczność zabiegu i przedłużamy trwałość mieszaniny zbiornikowej. Dzięki temu nawet przerwanie zabiegu na kilka godzin (np. z powodu deszczu) w wielu wypadkach zabezpiecza roztwór przed utratą swoich właściwości ochroniarskich. Optymalną dawką Pro Horti CaPMaN jest 4-5 l/ha zastosowana 2-3 razy w okresie wiosennym i dwa razy w okresie przedzbiorczym.
składniki pokarmowe w % (m/m) | |
Azotu (N) amidowego, odpowiednio 43 g/l | 3,0 |
Fosforu (P) rozpuszczalnego w wodzie, odpowiednio 315 g/l P2O5 |
24,0 |
Wapnia (Ca) rozpuszczalnego w wodzie, odpowiednio 55 g/l | 4,0 |
Mangan (Mn) | 0,5 |
Gęstość (kg/l) | 1,3 |
Wartość pH | 1,0 |
Uprawa | Cel i termin zabiegu | Dawka (l/ha) | Ilość cieczy (l/ha) |
DRZEWA ZIARNKOWE | Stymulacja podziałów komórkowych, zwiększenie wielkości owoców. Koniec kwitnienia do opadu czerwcowego (1-2 zabiegi). | 4-6 | 500-750 |
Poprawa wybarwienia czerwonych odmian, wzrost jędrności owoców 2 zabiegi na 4 i 2 tygodnie przed zbiorem. | |||
DRZEWA PESTKOWE | Stymulacja podziałów komórkowych, zwiększenie wielkości owoców. Koniec kwitnienia, pierwsze tygodnie wzrostu zawiązków (1-2 zabiegi). | 4-6 | 500-750 |
Poprawa wybarwienia i jędrności owoców. 2 zabiegi na 4 i 2 tygodnie przed zbiorem. | |||
TRUSKAWKI | Poprawa jędrności owoców, wielkości, trwałości i wybarwienia. 2-3 zabiegi od poczatku kwitnienia do zbiorów. | 4-5 | 750 |
ROSLINY JAGODOWE |
Poprawa jędrności owoców, wielkości, trwałości i wybarwienia. 3 zabiegi od momentu wiązania owoców do zbiorów. | 4-5 | 500-750 |
PAPRYKA, POMIDORY | Wpływ na jakość, jędrność owoców, wielkość, trwałość i czerwone wybarwienie. 3-5 zabiegów od fazy wiązania owoców. | 4-5 | 400-600 |
Dostępne opakowania: 5l, 10l
Postać: płynna
Producent: ADOB
Do pobrania: